Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ήταν ένας επιτυχημένος κωμικός, όπως ο τωρινός Δήμαρχος και επικεφαλής της Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό ήταν επαγγελματίας πυγμάχος, ενώ ο διάσημος πρώην ποδοσφαιριστής των Μίλαν και Τσέλσι Αντρέï Σεβτσένκο μετείχε σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που είχε μικρότερη εκλογική επιτυχία. Ήταν άλλωστε, όπως διαπίστωσα επί τόπου σε εκλογικές αναμετρήσεις, η εποχή όπου η ακροδεξιά έπαιρνε την ανιούσα, που την έφερε σε σημαντικούς αρμούς του κράτους, πριν ακόμη φθάσουμε στην απώλεια της Κριμαίας. Ήταν στιγμές που ένας φτωχός λαός αναζητούσε την ευημερία και την επιτυχία, προβάλλοντάς την φαντασιακά σε επιτυχημένα πρόσωπα.

Ads

Από κωμικός, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι βρέθηκε πρωταγωνιστής σε τραγωδία, η οποία εν προκειμένω δεν είναι “μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας”, αλλά η ίδια η ζωή στα χειρότερά της, σ’ έναν πόλεμο δηλαδή που οδηγεί στον θάνατο, το αίμα, τα δάκρυα και την προσφυγιά. Ο Ζελένσκι νίκησε στις εκλογές τον βασιληά της σοκολάτας, ολιγάρχη Ποροσένκο, ο οποίος πριν λίγες ημέρες φωτογραφήθηκε στα πλαίσια του πολέμου της επικοινωνίας μ’ ένα καλάσνικωφ, άγνωστο αν και πού το χρησιμοποίησε….

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ζελένσκι, ο Ποροσένκο έσπευσε να τον καταγγείλει σαν πιόνι της Ρωσίας, με τις πράξεις του να τον διαψεύδουν. Πολιτικά και επικοινωνιακά παιγνίδια, αντί για ψύχραιμη αποτίμηση των γεωπολιτικών ισορροπιών, ενώ η άβυσσος έχασκε μπροστά στην άτυχη χώρα. Εκατό χιλιάδες στρατιώτες είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορά της και, όταν αποδείχθηκε ότι δεν είχαν πάει εκεί για εκδρομή, επιστρατεύθηκε το βολικό για όλους επιχείρημα ότι ο Πούτιν είναι τρελλός.

Δηλαδή ο Κίσσινγκερ, που είχε γράψει το 2014 ένα προφητικό για τις σημερινές εξελίξεις άρθρο,  είναι άραγε ένας καλός ψυχαναλυτής των τρελλών και όχι ένας mastermind της γεωπολιτικής, όπως εχει προβληθεί; Ο Πούτιν δεν είναι τρελλός, αλλά δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια ότι η Ρωσία δεν διαθέτει την soft power τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο θελκτικότητας για να αποσπάσει την υποστήριξη γειτονικών χωρών που τις θεωρεί απαραίτητες για την ασφάλειά της, αλλά οι λαοί τους ψάχνουν αλλού για την ευημερία τους.

Ads

Η Δύση αρνήθηκε να εντάξει την Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφαλείας και την σπρώχνει στην μεγάλη αγκαλιά της Κίνας, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να γίνει θύμα του γεωπολιτικού κυνισμού του Βλαδ. Πούτιν, ο οποίος θέλει να διατηρήσει πάση θυσία η Ρωσία τον ρόλο της ως περιφερειακή και, φυσικά, πυρηνική δύναμη, και …γαία πυρί μειχθήτω! Όσο για το Διεθνές Δίκαιο, να πάει να συνουσιασθεί….

Ηθικόν δίδαγμα, όπως θα’ λεγε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, που έχει μεγάλη αδυναμία στην σύνδεση της πολιτικής με την ηθική (κάτι που βεβαιώνει και ο Άκης Σκέρτσος): μην χειρίζεσαι ποτέ σοβαρές εθνικές καταστάσεις έχοντας πρώτα και κύρια στόχο το επικοινωνιακό και πολιτικό κέρδος, διότι παραμονεύει η τραγωδία. Η Ουκρανία και ο λαός της έχουν ανάγκη την αμέριστη ανθρωπιστική μας συνδρομή και τις προσπάθειές μας να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος. 

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.