Με 82.686 δωρεάν εισιτήρια και 167 ταινίες sold out ολοκληρώθηκε το online 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η συγκλονιστική ταινία τεκμηρίωσης «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» του Ντέιβιντ Φρανς κέρδισε δικαίως τον Χρυσό Αλέξανδρο της διοργάνωσης κι έτσι αυτόματα μπαίνει στη λίστα των ταινιών που μπορούν να διεκδικήσουν το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ!

Ads

Το ντοκιμαντέρ «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» (Welcome to Chechnya – 2020), καταγράφει καρέ καρέ τις διώξεις και τα βασανιστήρια που υφίσταται η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Τσετσενία. Να υπενθυμίσουμε ότι η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου δίνει τη δυνατότητα στα φιλμ που κερδίζουν το πρώτο βραβείο στα κορυφαία φεστιβάλ ντοκιμαντέρ -ανάμεσά τους και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – να είναι αυτόματα στη λίστα επιλογής της κατηγορίας.

Διαβάστε Επίσης:

image

Ads

Με το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται ένας κύκλος δράσεων που πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τους τελευταίους δύο μήνες, το κοινό στάθηκε δίπλα στη διοργάνωση και αγκάλιασε τις ενέργειες που στόχο είχαν να μας κρατήσουν συντροφιά στη δύσκολη αυτή περίοδο:

  • Το πρότζεκτ Χώροι που έδωσε τη δυνατότητα σε 22 αγαπημένους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες να γυρίσουν μία ολιγόλεπτη ταινία στο σπίτι τους
  • Το Meet the future που έκανε διαθέσιμες, δωρεάν στο κοινό, μικρού μήκους ταινίες που υπογράφουν οι σκηνοθέτες οι οποίοι συμμετείχαν στην ενότητα «Meet the Future» του 60ού Φεστιβάλ
  • Τα masterclass και τις ανοιχτές συζητήσεις που απογειώθηκαν με τη θερμή συμμετοχή του κοινού
  • Την εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ του Φεστιβάλ ThessFest που ήδη χρησιμοποιείται από όλους τους φίλους του Φεστιβάλ
  • Τους διαγωνισμούς για παιδιά, εφήβους και νέους μέσα από τους οποίους αναδείχθηκαν ταλέντα για τα οποία ελπίζουμε να μιλάμε αύριο
  • Τις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας και τις παιδικές ταινίες από το 60ό ΦΚΘ που έγιναν sold out
  • Τις συνεργασίες που πραγματοποιήσαμε με φορείς της Θεσσαλονίκης

image

Τις παραπάνω ενέργειες παρακολούθησαν περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, ενώ μέσα σε μια περίοδο παγκόσμιου εγκλεισμού, μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου ασχολήθηκαν με το Φεστιβάλ και προέβαλαν την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα οι New York Times.

Ελπίδα όλων μας είναι το επόμενο Φεστιβάλ να γίνει σε φυσικούς χώρους, εκεί που πραγματικά ανήκει. Όμως πάνω από όλα πρέπει να είμαστε όλοι ασφαλείς. Ήδη οι άνθρωποι του Φεστιβάλ ξεκινούν την προετοιμασία του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα επεξεργάζονται τρία εναλλακτικά σενάρια και πρωτότυπες ιδέες. Διότι, αν πραγματικά αγαπάς την Έβδομη Τέχνη, αργά ή γρήγορα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα βρεθεί στον δρόμο σου…