Θετική χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισ ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, τονίζοντας ωστόσο πως το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα δεν πρέπει “να γίνει σκόιλ ελικίκου και να οδηγήσει σε σκάνδαλα. Άλλα κονδύλια, όπως για το μεταναστευτικό, διανέμονται ήδη σκανδαλωδώς και ερευνώνται για διαφθορά από διεθνείς οργανισμούς. Την υπόθεση αποκάλυψε η ίδια η Καθημερινή, που είναι φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Τα χρήματα που θα έρθουν από την ΕΕ πρέπει να πάνε στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους, σε αυτούς που έχουν ανάγκη”.
“Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έλεγε ότι ‘δεν ξέρουμε τι θα γίνει’. Πλέον χρήματα θα έρθουν και η κυβέρνηση, που έχει πάρει τα πιο τσιγκούνικα μέτρα σε όλη την Ευρώπη, δεν έχει καμία δικαιολογία”, δήλωσε ακόμη ο ευρωβουλευτής σε συνεντεύξεις του στο Βήμα TV των Ιωαννίνων και στο Mega. Συνεπώς, “πρέπει να ρίξει η κυβέρνηση χρήματα άμεσα στην πραγματική οικονομία. Να στηρίξει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κάποιες θα δυσκολευτούν να ανοίξουν. Να στηρίξει τους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να είναι σε καθεστώς μισής δουλειάς-μισού μισθού. Να οχυρώσει το ΕΣΥ εν όψει ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και για να προσφέρει περίθαλψη στους αδύναμους σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης φτώχειας…
..Mε αυτά τα χρήματα τώρα δίνεται η δυνατότητα να θεσπιστεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους όσους έχουν ανάγκη. Συνάνθρωποι μας έχουν αρχίσει να πεινάνε. Να μην έχουν χρήματα να πάνε στο σούπερ μάρκετ. Στην Ισπανία η κυβέρνηση σοσιαλιστών και Αριστεράς θα ψηφίσουν την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου τις επόμενες ημέρες. Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζει και η Πορτογαλία. Εμείς δεν έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξαθλίωση των συμπολιτών μας”, συμπλήρωσε ο Στ. Κούλογλου.
“Την θετική απόφαση της Κομισιόν την οφείλουμε βασικά στην αλλαγή της στάσης της Γερμανίας. όπου αυξήθηκε η δημοφιλία της Μέρκελ, εξέλιξη που παρατηρήθηκε επί πανδημίας σε όλες τις κυβερνήσεις – χαρακτηριστικό αναμενόμενο σε περιόδους μεγάλης κρίσης. Εδώ ο Τράμπ είδε την δημοφιλία του να αυξάνεται ενώ δεν τα πήγε καθόλου καλά. Η Μέρκελ τρεις μήνες νωρίτερα δεν θα μπορούσε να πάρει τις ίδιες αποφάσεις, ήταν αποδυναμωμένη.
Επίσης στην Γερμανία κατάλαβαν ότι ότι τα πράγματα είναι σε οριακή κατάσταση και πως αυτή η κρίση είναι η τρίτη και φαρμακερή. Εάν μετά την οικονομική κρίση του 2010 και την προσφυγική κρίση του 2015, η ΕΕ αποτύγχανε στην διαχείριση της σημερινής κρίσης, τότε θα διαλυόταν. Από ένα τέτοιο σενάριο η μεγάλη χαμένη θα ήταν η ίδια η Γερμανία, που κερδίζει πολύ από την ύπαρξη της κοινής αγοράς για τις εξαγωγές των προϊόντων της”, εξήγησε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σημειώνοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δεν πρέπει για την ελληνική κυβέρνηση να είναι οδηγός για εκλογές.
“Θα ήταν τυχοδιωκτισμός κάτι τέτοιο. Δεν είναι ώρα για εκλογολογία. Είναι ώρα για να συζητήσουμε για το μέλλον της χώρας. Για ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, κάτι που μας κάνει ευάλωτους, όπως τώρα. Οι Πορτογάλοι έχουν ξεκινήσει ήδη αυτή την συζήτηση, μιλώντας για επαναβιομηχανοποίηση της χώρας. Αυτή την συζήτηση πρέπει να κάνουμε σοβαρά και στην Ελλάδα σκεφτόμενοι τους νέους που μετά την κρίση έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις από την πανδημία. Πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, αλλά όχι σε βάρος των μικρομεσαίων και υπέρ των ελίτ, όπως θα επιθυμούσαν ορισμένοι στην ΝΔ, που βλέπουν την πανδημία ως θεόσταλτη ευκαιρία για καταστροφικές αλλαγές στην κοινωνία. Πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο, που θα σώσει τις επιχειρήσεις και θα αποτρέψει τις τραγωδίες”.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >