Η φρίκη του πολέμου συνοψίζεται στα δακρυσμένα λόγια ενός μικρού παιδιού μέσα από τα καταφύγια στην Ουκρανία: «Δεν θέλω να πεθάνω», την ώρα που περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν με τρένο στην πολωνική πόλη Przemysl.
Σύμφωνα με τις τοπικές πολωνικές αρχές, πολλοί από τους πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό σε κρεβάτια κατασκήνωσης, καθώς τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει πλήρως.
Η Πολωνία έχει δημιουργήσει εννέα σημεία υποδοχής για τους Ουκρανούς που διασχίζουν τα σύνορα, όπου μπορούν να λαμβάνουν τρόφιμα, ιατρική βοήθεια και πληροφορίες.
“I don’t want to die.”
Ukrainians are seeking safety after Russia’s invasion, with some fleeing the country and finding shelter. Parents are left trying to explain the violence to their kids https://t.co/ujqOFOEUOS pic.twitter.com/UCngbwe1yx
Ads— Bloomberg Quicktake (@Quicktake) February 25, 2022
«Η ζωή μου άλλαξε μέσα σε μισή ημέρα»
Πρόσφυγες από την Ουκρανία, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και δύο γυναίκες με τις γάτες τους, πέρασαν την νύχτα τους σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη γειτονική Πολωνία έχοντας φύγει χθες για να γλιτώσουν μετά την ρωσική εισβολή.
«Ηρθα από το Κιέβο. Ακουσα τις εκρήξεις δίπλα στο κτίριό μου…και γρήγορα μάζεψα τα πράγματά μου, πήρα σχεδόν τα πάντα μαζί μου», λέει η 36χρονη Όλια, μια καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο του Κιέβου.
Ωρες μετά την εγκατάλειψη της πατρίδας της η Όλια βρέθηκε ανάμεσα στους περίπου 200 ουκρανούς πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Πρζέμισλ, στη νοτιοανατολική Πολωνία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το ουκρανικό σύνορο.
Κυρίως γυναίκες, κατέλαβαν σχεδόν όλες τις καρέκλες στους διαδρόμους του σταθμού ή κουλουριάστηκαν πάνω στα κίτρινα κρεβάτια εκστρατείας δίπλα στις βαλίτσες τους, πολλοί από αυτούς διαβάζοντας με αγωνία τις ειδήσεις από τα κινητά τους τηλέφωνα. «Εδώ νιώθω ασφαλής, αλλά δεν μπορώ στην πραγματικότητα να βοηθήσω τους συγγενείς και τους φίλους μου. Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν και δεν μπορούν να φύγουν πολύ γρήγορα», εξηγεί η Ολια στο AFP.
«Είδα βίντεο και μηνύματα από φίλους και αυτό με έκανε να φύγω. Πηγαίνω σε έναν φίλο στη Γερμανία και μετά θα δω τι θα γίνει», λέει ο Κονσταντίν στο AFP. «Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω στην Ουκρανία γιατί νομίζω ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα για την Ουκρανία και μπορεί να διαρκέσει μήνες, ίσως και χρόνια», λέει ο 25χρονος.
H ουκρανή επιχειρηματίας Ιρίνα χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα της «μια ενέργεια κατά της ανθρωπότητας». «Η ζωή μου άλλαξε μέσα σε μισή ημέρα κατά 100%. Αλλά είναι πολύ καλό να ξέρουμε ότι έχουμε κάπου να πάμε. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν πουθενά να πάνε», λέει η 42χρονη στο AFP ζητώντας επίσης να αναφερθεί μόνο το μικρό της όνομα.
Ερωτηθείσα πόσο διάστημα νομίζει ότι θα διαρκέσει ο πόλεμος απαντάει ότι είναι δύσκολο να πει κανείς, αλλά «σαφώς και θα ήθελα οι παγκόσμιοι ηγέτες να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε να τελειώσει γρήγορα».
Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο, από καταφύγια βομβαρδισμών μέχρι τις υπόγειες σήραγγες του μετρό, με μια τσάντα στο χέρι και τα απαραίτητα τρόφιμα, όσοι δεν επιστρατεύτηκαν μετά το κάλεσμα του Ζελένσκι, παραμένουν κρυμμένοι αρκετά μέτρα κάτω από τη γη, υπό τους ήχους των βομβαρδισμών, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα πότε η αγωνία τους θα λάβει τέλος.
Ενδεικτικές οι εικόνες…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >