Αποφασισμένος να διατηρήσει ανέπαφη τη σφαίρα επιρροής του στον λεγόμενο μετα-σοβιετικό χώρο, εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως εκτιμούν Έλληνες ειδικοί μετά τις τελευταίες εξελίξεις αναγνώρισης των αυτονομιστών στην Ουκρανία από τη Μόσχα.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ρωσικός στρατός και πανηγυρισμοί σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ο διεθνολόγος, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και Βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου υπογράμμισε πως «από τι φαίνεται για ορισμένους ο αναθεωρητισμός είναι κανονικότητα και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Ρωσία και με το διάγγελμα και τις αναφορές που έκανε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Για τον διεθνολόγο, ο Ρώσος πρόεδρος στέλνει δυο μηνύματα: «Πρώτον δεν είναι διατεθειμένος να χάσει αυτή που θεωρεί σφαίρα επιρροής του, το λεγόμενο ματα-σοβειτικό χώρο και δεύτερον, επιλέγει την κλιμάκωση ώστε όταν ξεκινήσει μια συνολική κουβέντα, μια διαπραγμάτευση με τη Δύση θεωρώντας ο ίδιος ότι θα έχει ένα καλύτερο σημείο αφετηρίας».

Ads

Από την πλευρά του, ο αναλυτής και απόστρατος αντιστράτηγος Λάμπρος Τζούμης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, υπογράμμισε πως το μήνυμα που στέλνει ο Πούτιν σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ «είναι ότι θα μπουν σε ένα καθεστώς φινλανδοποίησης, ότι για οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να παίρνουν την έγκριση της Ρωσίας» τονίζει ο κ. Τζούμης υπογραμμίζοντας ότι έτσι «θέλει να τις κρατάει σε ένα καθεστώς ομηρίας».

Την ίδια στιγμή όμως, όπως ανέφερε ο στρατηγός ε.α. «προφανώς υπάρχει και ένα θέμα ασφάλειας το οποίο επικαλείται ο Πούτιν, ότι δηλαδή για τον ίδιο λόγο που οι ΗΠΑ δεν θα άφηναν να εγκατασταθούν δυνάμεις και βαλλιστικοί πύραυλοι στη Κούβα» έτσι και ο Πούτιν δεν θέλει να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να φιλοξενήσει νατοικά όπλα.

Προσέθεσε, όμως, ότι «από την άλλη πλευρά η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» καταλήγοντας πως συμφωνεί ότι ο Πούτιν έχει κερδίσει σε αυτή την παρτίδα.