Άκρως ανησυχητική αλλά και πλήρως αναντίστοιχη με την ωραιοποιημένη εικόνα επιστροφής στην «κανονικότητα» που επιχειρούν να παρουσιάσουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη, είναι η πραγματική εικόνα που έρχεται από τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας της αγοράς. Κι αυτή έχει να κάνει τόσο με αυτά που αναφέρουν οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι βλέπουν τον τζίρο τους να βρίσκεται στο ναδίρ όσο και με τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από τις πρώτες σχετικές έρευνες, που διενεργήθηκαν.

Ads

«Στον πάτο» ο τζίρος λένε οι 8 στους 10

Μια από αυτές έγινε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και αφορά τη σύγκριση του τζίρου των καταστημάτων της Αθήνας, των περιφερειακών αγορών και του διαφορετικού μεγέθους επιχείρησης (μικρές – μεγάλες), κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας(11-17 Μαΐου), σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

Στη συγκεκριμένη ερώτηση, ένας στους τέσσερις απάντησε ότι είχε πτώση τζίρου πάνω από 50% και συνολικά το 82,8% των καταστημάτων κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή εβδομάδα. Αντίθετα, μόνο το 12,3% δήλωσε πως κατέγραψε αυξητικές τάσεις του τζίρου του.

Ads

Αναλυτικά τα στοιχεία στο ακόλουθο γράφημα

image

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι όσα καταγράφονται και σχετικά με τα εργαλεία που θα βοηθήσουν στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των ερωτηθέντων.

Ειδικότερα, ένας στους δύο κρίνει ως σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας της επιχείρησής του, την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους(κάτι που φαίνεται να αποκλείει το κυβερνητικό επιτελείο). Ως δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας καταγράφηκε η χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά τα στοιχεία στο ακόλουθο γράφημα

image

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι και η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρου Καφούνη, ο οποίος με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας επισημαίνει την «επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την επέκταση της μείωσης ενοικίου έως το τέλος του έτους, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα».

«Δεν υπάρχει βοήθεια από κανέναν- Αστεία τα κυβερνητικά μέτρα»

Ακόμη χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς που μιλούν στο Τvxs.gr

«Μιλάμε για τρομερή κατάσταση. Κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Έχω υπόψη μου για παράδειγμα βιοτεχνία που προμήθευε μεγάλα μαγαζιά, η οποία έκλεισε οριστικά. Γενικά και η εικόνα που έχουμε είναι αποκαρδιωτική» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Μιχάλης Κουρής, και  προσθέτει: «Αρκετοί μάλιστα κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά, γιατί δεν μπορούν να τα κλείσουν. Μην ξεχνάμε πως για να κλείσεις ένα μαγαζί αυτή τη στιγμή η εφορία θέλει της Παναγιάς τα μάτια. Έτσι έχουμε μαγαζιά, τα οποία απλά φυτοζοωούνε, γιατί δεν είναι δυνατό να κλείσουν».

«Απ’ ότι πληροφορούμαι και από άλλους συναδέλφους ο τζίρος είναι εξαιρετικά πεσμένος. Φτάνει μέχρι το σημείο για κάποιους να είναι ακόμη και μηδενικός. Για παράδειγμα ακόμη και σε εμπορικά κέντρα, που άνοιξαν σήμερα, υπάρχει περίπτωση να μην πατήσει καν πελάτης όλη μέρα. Ακόμη κι όσο κόσμος κυκλοφορεί, το κάνει για να δει απλά, όχι για να αγοράσει» σημειώνει ο κύριος Κουρής.

Υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη από τον καιρό της κρίσης, ήρθε τώρα κι αυτό για να μας αποτελειώσει. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, πολύ πριν δηλαδή τον κοροναϊό. Από τότε είχε αρχίσει η πτώση, ενώ το πράμα παράγινε τον Γενάρη. Μετά ήρθε και αυτή η κατάσταση και τελειώσανε όλα».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει: «Δυστυχώς δεν υπάρχει βοήθεια από κανέναν, κυρίως από την κυβέρνηση. Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι αστεία. Ακόμη και τα 800 ευρώ τα πήραμε πριν από 10 μέρες,  με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών. Υπήρχαν άνθρωποι δηλαδή που είχαν κλείσει τα μαγαζιά τους και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ παράλληλα τα πάγια έξοδα έτρεχαν». «Όσοι ανοίξαμε, ανοίξαμε με δεδομένη τη σοβαρή ζημιά των τελευταίων δύο μηνών. Ξεκλειδώνοντας δηλαδή την πόρτα βρήκαμε απλήρωτους λογαριασμούς, χαρτιά από τράπεζες, ενώ έχουμε να υπολογιζουμε οφειλόμενα σε εφορίες κλπ. Όλα αυτά πως θα πληρωθούν;» συνεχίζει ο κύριος Κουρής.

Παράλληλα, εμφανίζεται επιφυλακτικός ακόμη και για το πόσο θα βοηθούσε πραγματικά μια διεύρυνση της έκπτωσης ενοικίου (η οποία πάντως έχει αποκλειστεί από το οικονομικό επιτελείο). «Αν μιλάμε για ένα μαγαζί στην Ερμού, που ξέρω ότι πληρώνει 36.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα, ίσως να βοηθήσει. Τώρα αν μιλάμε για κάποιον καταστηματάρχη που πληρώνει 500-600 ή 700 ευρώ το μήνα, πόσο να τον βοηθήσει μια εκπτωση 40%;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μιχάλης Κουρής δε βλέπει φως ούτε από το τραπεζικό σύστημα, αφού όπως λέει:  «Ακόμη και τα δάνεια που υποτίθεται θα δοθούνε, όπως ξεκαθάρισε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης, θα πάνε σε επιχειρήσεις μεγάλες. Τις ίδιες δηλαδή που χρηματοδοτούνταν ούτως ή άλλως από το τραπεζικό σύστημα. Ας μην ξεχνάμε πως περίπου το 65% των επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες, βρίσκονται εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι τράπεζες δε βοηθάνε, ούτε βοηθήσανε ποτέ δυστυχώς. Τις βοηθήσαμε εμείς, αλλά αυτές δε βοηθάνε».

«Εάν δεν υπάρξει ρευστότητα, δηλαδή να πέσει άμεσα χρήμα στην αγορά – όχι υπό τη μορφή δανείων όμως- το πράμα δε σώζεται. Επιπλέον, αν έχουμε δεύτερο lockdown Σεπτέμβρη-Οκτώβρη τότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος να να συζητάμε» καταλήγει ο κύριος Κουρής, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τους εργαζόμενους: «Ήδη αρκετά μαγαζιά έχουν γυρίσει τους εργαζομένους σε εκ περιτροπής εργασία. Αν συνεχιστεί όμως η κατάσταση μετά από 2-3 μήνες, θα τα κλείσουν και θα τους διώξουν» σημειώνει.

«Φοβάμαι λουκέτα από τον Ιούλιο και μετά»

Απαισιόδοξη εμφανίζεται και η Αγγελική Σταύρου, που διατηρεί μαγαζί στο Χαλάνδρι.

«Πολλά είναι τα μαγαζιά που θα έχουν άμεσο πρόβλημα βιωσιμότητας» επισημαίνει και συνεχίζει: «Αν σκεφτεί κανείς ότι προχωρώντας στον δρόμο διαπιστώνεις πως τα μόνα μαγαζιά που είναι γεμάτα είναι τα μεγάλα και τα επώνυμα, καταλαβαίνει τι περιμένει τις μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη και μεγάλοι έμποροι, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, μας λένε πως δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Μαγαζιά που βρίσκονται δίπλα μας με είδη καθημερινά δεν κινούνται. Όταν ξέρουν ότι μπορούν να τα βρουν στα H&M και σε άλλα μεγάλα μαγαζιά σε μικρότερη τιμή, τότε τα υπόλοιπα είναι καταδικασμένα. Δυστυχώς δεν ισχύει το στηρίζω τα καταστήματα, της γειτονιάς, τώρα ο καθένας στηρίζει ό,τι αντέχει η τσέπη του. Και με πολύ κόσμο να έχει πολύ μικρά εισοδήματα λόγω lockdown η δυσκολία είναι δεδομένη. Δεν μπορεί άλλωστε να υπολογίζεις για τζίρο μόνο στους 50 που δούλευαν το προηγούμενο διάστημα και ίσως να πληρωθήκανε».

Τονίζει παράλληλα πως τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη.  «Μετά το τέλος του Ιουλίου και τις θερινές εκπτώσεις φοβάμαι ότι θα υπάρξουν πολλα λουκέτα» σημειώνει χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν αναφέρει: «Δεν μπορείς να πεις ότι πάρθηκαν μέτρα που βοηθούν πραγματικά. Τα 800 ευρώ αρκούν ίσα-ίσα να πληρώσεις το ρεύμα. Ακόμη και τη μείωση ενοικίου την καρπώθηκαν λίγοι, μόλις ένας στους δέκα». Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη πραγματικής στήριξης των επιχειρήσεων. «Αν υπήρχε πραγματική μείωση ενοικίου σε βάθος χρόνου, τότε πραγματικά θα βοηθούσε».