80 μικρές ιστορίες, στιγμιαίες απεικονίσεις τόπων, λαών, ηθών όπως τις βιώνει ο ήρωας μαθαίνοντας και αλλάζοντας μέσα απ’ τα τολμήματα, τις αναποδιές, τις γκάφες, τους έρωτες που προκύπτουν.

Ads

Γλιτώνει απ’ τους αλιγάτορες στη Βραζιλία, ζει τα προεόρτια της εξέγερσης των Ζαπατίστας στο Μεξικό, τον ληστεύουν στο Μαρόκο, καταδιώκεται από οργισμένα πνεύματα στην Ινδονησία, αναγκάζεται να οχυρωθεί στο δωμάτιό του στην Παπούα – Νέα Γουινέα, παρακολουθείται υπερβολικά στενά από μια μυστική αστυνομικό στην Κούβα, καταστρέφει έναν γάμο στο Στρασβούργο αλλά, νισάφι, αλλού τη βγάζει πιο χαλαρά.

Αν ο αναγνώστης μπει στον πειρασμό να διαλέξει για ταξίδι κάποιον απ’ τους τόπους που αναφέρονται, μπορεί να είναι βέβαιος πως τα γεωγραφικά και τα ιστορικά στοιχεία έχουν ερευνηθεί επιμελώς.

Απ’ την άλλη, αν θελήσει πάνω σ’ αυτόν τον καμβά να κάνει τα δικά του φανταστικά ταξίδια, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος…

Ads

Ο Νίκος Μικρόπουλος γεννήθηκε και ζει, όταν δεν λείπει, στην Αθήνα. Από παιδί η τύχη έριξε στα χέρια του τις βιογραφίες του Μαγγελάνου, του Κουκ, του Λίβινγκστον, του Μάρκο Πόλο και τα φανταστικά ταξίδια του Ιουλίου Βερν. Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικών, Μηχανικός Αεροσκαφών και συνοδός σε ταξιδιωτικές ομάδες. Ταξίδεψε με παρέα ή μόνος σε περισσότερες από 60 χώρες και συνεχίζει. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά. Η μαντινάδα του Λεξιθηρία βραβεύτηκε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Έμμετρης Ποίησης. Ο γύρος του κόσμου σε 80 ιστορίες είναι το πρώτο του βιβλίο.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο.

Πρόκειται για ένα ταξίδι απομάκρυνσης απ’ την «τακτοποιημένη» μας ζωή σε τόπους που κυριαρχούν άλλες εικόνες, αξίες, συμπεριφορές.
Όπως μια παρέα νεαρών στην Γκάνα, που καθισμένοι στο χώμα μοιράζονται δυο κουτιά μπύρας και ξεκαρδίζονται στα γέλια σαν να έχουν όλο τον κόσμο δικό τους. Ή οι έτοιμοι να εξεγερθούν ινδιάνοι σ’ ένα χωριό των Τσιάπας που σε κοιτάζουν βλοσυρά ως μέλος της φυλής των καταπιεστών τους. Οι Δανοί φίλοι σου που σε αφήνουν άφωνο όταν σε καρφώνουν στεγνά στην αστυνομία επειδή έκοψες ένα τριαντάφυλλο…

80 ταξιδιωτικές ιστορίες που βάζουν σε δοκιμασία τις κατεστημένες μας ιδέες, αρχές, και συναισθήματα. Για να πείσετε κάποιον να αγοράσει το βιβλίο σας, τι ακριβώς θα του λέγατε; Πως ίσως τον ενδιαφέρει εφ’ όσον κι ο ίδιος έχει την τάση της περιπέτειας, της ψηλάφησης του διαφορετικού, έστω και επί χάρτου. Επιπλέον,  διαβάζοντας το βιβλίο, πιθανόν να τον εμπνεύσουν κάποιοι από αυτούς τους τόπους (τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία είναι ακριβή) και να θελήσει να κάνει τα δικά του ταξίδια.

Περιγράψτε μας τον τρόπο που δουλέψατε για τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Μερικές απ’ τις ιστορίες αποτελούν καταγραφή εκπλήξεων που «μπουμπούνισε» η διαφορετικότητα των τόπων. Σε άλλες «διέστρεψα» την πραγματικότητα με βάση εκδοχές που θα ήθελα ή δεν θα ήθελα ή πάντως θα μπορούσαν να έχουν συμβεί. 

Διαβάζετε άλλους συγγραφείς, Έλληνες και ξένους; Ποια βιβλία αποτέλεσαν οδηγοί για την πρώτη σας συγγραφική δουλειά;

Φυσικά διαβάζω, Έλληνες και ξένους, παλιούς και καινούργιους. Από μικρό με επηρέασαν «Οι περιπέτειες του Πέτρου Αντιφέρ» του Βερν, οι βιογραφίες των εξερευνητών, του Λίβινγκστον, του Μάρκο Πόλο, του Μαγγελάνου, του Τζέιμς Κουκ. Όσο αφορά τη φόρμα με εντυπωσίασε η λιτή και σεμνή ματιά του Κάρβερ.

Ποια ήταν η εμπειρία σας μέχρι την έκδοση του βιβλίου σας;

Ήξερα τα βασικά αλλά ξαφνιάστηκα απ’ το πλήθος εκδοτικών οίκων, εργαζομένων, συγγραφέων, ενεργών και υποψηφίων. Επιζούν, λιτά βέβαια, σε μια τόσο στενή «αγορά» σαν την ελληνική!  Ένας σχεδόν άντεργκράουντ από πλευράς προβολής κόσμος, κάτι καλό που πρέπει να το κρατήσουμε.