Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά με ψήφισμα «την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων» από την Κύπρο και «την επιστροφή της Αμμοχώστου». Το σχετικό ψήφισμα εισηγήθηκε η χριστιανοδημοκράτης Ολλανδή ευρωβουλευτής κα Ria Oomen- Ruijten, εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια με ανάταση χειρός.

Ads

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου με Τούρκους πολίτες και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπλέον στο ψήφισμα επισημαίνεται η περιορισμένη πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως προς τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Τουρκίας- Ελλάδας. Παράλληλα καλεί τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή «casus belli» και να τερματίσει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά ακόμη από την Τουρκία να σταματήσει να παρεμποδίζει
τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ψήφισμα αναφέρει επίσης την ανάγκη για άμεση και πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι η μη εφαρμογή του μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Το Ευρωκοινοβούλιο επιδοκιμάζει την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Αγνοουμένων και επαινεί τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.

Ads

Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ψήφισμα ζητείται η άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης, αποδοκιμάζει τα προβλήματα που συναντούν Αλεβίτες και Συροχριστιανοί αλλά και τη στασιμότητα που εμφανίζεται στο θέμα του ελληνισμού των νήσων Ίμβρου και Τενέδου. Τέλος, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες πράξεις βίας του PΚΚ και άλλων ομάδων στο τουρκικό έδαφος και καλούν το PΚΚ να καταθέσει τα όπλα κηρύσσοντας τον τερματισμό της βίας.

Eναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΠΓΔΜ – Ε.Ε.

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τον επόμενο μήνα ζήτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε και την έκθεση προόδου της χώρας, καθώς και της Κροατίας. Το γεγονός ότι η έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με ψήφους 548 υπέρ, 45 κατά και 35 αποχές, καταδεικνύει ότι οι ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό δεν γίνονται αποδεκτές σχεδόν από κανέναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων.

Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητεί από το Συμβούλιο στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου να αποδεχτεί την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές επικροτούν την ελληνική πρόταση να οριστεί συμβολικά το 2014 ως ημερομηνία ένταξης στην Ένωση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Για το ζήτημα της ονομασίας, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από τις δύο κυβερνήσεις «να διπλασιάσουν τις προσπάθειες, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση», ενώ η Ε.Ε. οφείλει να είναι πρόθυμη να συμβάλει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αναφορά που πιθανόν να λειτουργήσει ως αφετηρία για κάποιας μορφής ευρωπαϊκή πρωτοβουλία προσεχώς. Στο ψήφισμα σημειώνεται «ανησυχία για τη χρήση ιστορικών επιχειρημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φαινομένου της λεγόμενης “αρχαιοποίησης”, που ενέχει τον κίνδυνο όξυνσης των εντάσεων».