Κοντά στο τέλος δείχνει να βρίσκεται ο ΟΚΑΝΑ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του οργανισμού, η κυβερνητική πολιτική και οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ των τελευταίων χρόνων με τις επιλογές τους οδήγησαν στην απαξίωση των υπηρεσιών και τη συρρίκνωση των δράσεων τόσο του οργανισμού όσο και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.
Τουλάχιστον 5.200 χρήστες ναρκωτικών βρίσκονται σε λίστα αναμονής προκειμένου να ενταχθούν σε θεραπεία απεξάρτησης, με μέσο όρο αναμονής για την ένταξη τα 6 χρόνια.
«Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τον ΟΚΑΝΑ είναι χιλιάδες. 5.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστα μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φανταστείτε και πόσοι είναι ακόμη σε όλες τις άλλες περιφερειακές μονάδες, περιμένοντας πέντε και έξι χρόνια για να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Είναι μοιραίο ότι κάποια στιγμή θα τους καλέσουμε και ίσως δεν θα υπάρχουν στη ζωή. Αυτό που χρειάζεται ο ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα απεξάρτησης είναι ενίσχυση. Για να αναπτυχθούν, να διαδοθούν και να μπορέσουν να καλύψουν περισσότερους ασθενείς. Αυτή τη στιγμή όμως δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τους μισθούς των εργαζομένων» δηλώνει στο tvxs ο Γιώργος Σιατής, Οργανωτικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ.
Οι εργαζόμενοι αναφέρουν τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των μονάδων πολλές από τις οποίες δουλεύουν με ενοικιαζόμενους υπαλλήλους γεγονός που βαραίνει τον ΟΚΑΝΑ με ποσοστό 7% επί του κάθε μισθού – και το οποίο πηγαίνει στην εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων – χωριστά από την επιβάρυνση του ΦΠΑ κατά 19%.
«Υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν εξ ολοκλήρου με εργαζόμενους σε καθεστώς ενοικίασης. Πολλών οι συμβάσεις έληγαν 31 Δεκεμβρίου. Στην Κέρκυρα για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι δούλεψαν ένα μήνα εθελοντικά προκειμένου να μην κλείσουν οι μονάδες και υποστούν ζημιά οι ασθενείς. Τώρα ο οργανισμός τους κρατάει ξανά με οκτάμηνη σύμβαση μέσω εταιρείας» εξηγεί ο κ. Σιατής. Επισημαίνει δε πως αν οι εργαζόμενοι αυτοί προσληφθούν με σύμβαση αορίστου χρόνου θα κοστίζουν λιγότερα χρήματα στον οργανισμό. «Αυτή τη στιγμή παίρνουν τον κανονικό μισθό, συν προμήθεια, συν ΦΠΑ για το τιμολόγιο που κόβει η εταιρεία για παροχή υπηρεσιών προς τον ΟΚΑΝΑ. Το κόστος είναι περίπου 25% μεγαλύτερο».
Σύμφωνα με τον κ. Σιατή το 2004 η χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ ήταν 25.000.000 ευρώ. Ο οργανισμός είχε περίπου 350 εργαζόμενους και εξυπηρετούσε 2.500 ασθενείς. Στην πενταετία η αύξηση της χρηματοδότησης ήταν πολύ μικρή καθώς πέρυσι έφτασε τα 32.000.000 ευρώ και ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε τους 700. «Η παροχή υπηρεσιών αυξήθηκε αλλά ο προϋπολογισμός δεν αυξήθηκε ανάλογα. Ο ΟΚΑΝΑ εφόσον δεν υπήρχε σχέδιο αναγκάστηκε να παίρνει «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Αυτό είχε ως συνέπεια την αύξηση του ελλείμματος του οργανισμού».
Τα Σωματεία των Εργαζομένων σε ΟΚΑΝΑ και Κέντρα Πρόληψης καταγγέλλουν κατ’ εξακολούθηση υποχρηματοδότηση του οργανισμού από το Υπουργείο Υγείας αλλά και παύση της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης από την απερχόμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ. Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι πρακτικές αυτές καταλήγουν στη νομιμοποίηση της επίσημης εισόδου ιδιωτών στο ζήτημα της απεξάρτησης.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήσαν οι εργαζόμενοι, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, Γ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι ο οργανισμός είναι ο μοναδικός κωδικός κονδυλίων του Υπουργείου Υγείας που υπέστη μείωση. Ο προϋπολογισμός προβλέπεται να πέσει στα 24,3 εκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί σ’ αυτό που δίδονταν το 2004, όταν οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 300, ενώ σήμερα ανέρχονται στους 705. Την ίδια ώρα οι λειτουργικές δαπάνες του οργανισμού φτάνουν τα 32,5 εκατ. ευρώ και τα χρέη του απέναντι στους προμηθευτές τα 10 εκ.
«Ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ μειώθηκε πολύ φέτος. Με τις προσπάθειες που κάναμε να έρθουμε σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου δεν καταφέραμε να μάθουμε γιατί. Δεν μας έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα. Η σημερινή κινητοποίηση είναι μία πρώτη προσπάθεια να δούμε την υπουργό» διευκρινίζει ο κ. Σιατής.
Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν, με τετράωρη στάση εργασίας, στην σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ ενώ θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Δηλώνουν δε, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με βασικά αιτήματα την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών απεξάρτησης και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, για την οποία τα τελευταία 15 χρόνια καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >