Ο Σιμόν Χαγιούτ ή όπως έγινε γνωστός μετά ως Σιμόν Λεβιέφ, είναι ένας απατεώνας που χρησιμοποιούσε το Tinder για να εξαπατά ανθρώπους και να τους αποσπά μεγάλα χρηματικά ποσά. Η ιστορία του έγινε πρόσφατα ταινία από το Netflix με τον τίτλο «The Tinder Swindler». 

Ads

H δίωρη ταινία που έκανε πρεμιέρα στις 2 Φεβρουαρίου εξιστορεί τα γεγονότα της πραγματικής ζωής του Σίμον Χαγιούτ, ενός κατά συρροή απατεώνα που απέσπασε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια από γυναίκες που προσέλκυσε στη δημοφιλή εφαρμογή γνωριμιών Tinder.

Αν και μεταμφιέστηκε με διάφορα ψευδώνυμα, ο απατεώνας αναγνωρίζεται ευρέως ως ο Σιμόν Λεβιέβ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν σε μια επιχείρηση διαμαντιών και ήταν γιος του δισεκατομμυριούχου Ισραηλινού ολιγάρχη διαμαντιών Λεβ Λεβιέβ.

Ποιός είναι ο Σιμόν Λεβιέβ;

Ο Σιμόν Χαγιούτ είναι Ισραηλινός που έφυγε από τη χώρα του το 2011 για να αποφύγει αδικήματα που σχετίζονται με απάτη που διέπραξε στα 20 του. Τότε, πήγε στη Φινλανδία, όπου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή το 2015, αφού κατηγορήθηκε για εξαπάτηση τριών γυναικών, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Ads

Επέστρεψε στο Ισραήλ το 2017, αλλά πριν προλάβει να συλληφθεί ξανά, κατέφυγε στην Ευρώπη για δεύτερη φορά, αλλάζοντας επίσημα το όνομά του σε Σιμόν Λεβιέβ.

Με την νέα του ταυτότητα παρουσίαζε τον εαυτό του ως πλούσιο κληρονόμο που εργαζόταν στην επιχείρηση διαμαντιών LLD Diamonds, ισχυριζόμενος ότι ήταν γιος του Λέβ Λεβιέβ, ενός μεγιστάνα που είναι γνωστός στο Ισραήλ ως «ο Βασιλιάς των Διαμαντιών».

Προφανώς, ο Σιμόν Χαγιούτ δεν έχει καμία σχέση με την οικογένεια των μεγιστάνων διαμαντιών και σύμφωνα με τους Times of Israel, ο επιχειρηματίας «έκανε καταγγελία εναντίον του Χαγιούτ στην αστυνομία για ψευδή παρουσίαση του Σιμόν ως γιου του».

Ποια εγκλήματα διέπραξε ο Σιμόν Λεβίεφ;

Όπως περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ του Netflix, ο Λεβιέβ προσέλκυε γυναίκες στο Tinder και τους έλεγε ότι εργάζεται στη βιομηχανία διαμαντιών. Μόλις καθιερωνόταν μια σχέση εξ αποστάσεως, τους ζητούσε χιλιάδες δολάρια για να μπορέσει να ξεφύγει από τους κινδύνους της επιχείρησης που δούλευε — όλα αυτά ενώ «ταξίδευε για δουλειά» και ζούσε με τα χρήματα των προηγούμενων θυμάτων του.

Ένα από τα θύματα του η Σέσιλι Φιελόι δήλωσε σχετικά ότι «είναι αρκετά έξυπνος και δεν ζητούσε χρήματα την πρώτη φορά», ενώ πρόσθεσε ότι θα έλεγε περίπου κάτι σαν  «Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω τις κάρτες μου, επειδή θα παρακολουθούν το όνομά μου, οπότε μπορώ να χρησιμοποιήσω την κάρτα σου για να ταξιδέψω με το όνομα Σέσιλι Φιελόι».

Ο Σιμόν συναντούσε τα θύματα του από κοντά και κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και το ενδιαφέρον τους. Το επόμενο του βήμα ήταν να αρχίζει να τους εξιστορεί ότι αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας επιχειρηματικής συμφωνίας στη Νότια Αφρική και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Επιπρόσθετα τους έστελνε φωτογραφίες του εαυτού του και του σωματοφύλακά του που είχαν παντού αίματα, ενώ τους έλεγε ότι του πήραν όλες τις πιστωτικές του κάρτες οι τράπεζες και ότι του πάγωσαν τους λογαριασμούς του και πρέπει να δανειστεί 25.000 δολάρια.

Όπως λέει η Σεσίλ της εξήγησε λεπτομερώς πώς μπορεί να πάρει ένα δάνειο και να αντλήσει μετρητά από αυτό, και της ζητούσε να τηλεφωνήσει σε κάθε εταιρεία με τις ακριβείς χρεώσεις και τις τοποθεσίες της για να επεκτείνει το πιστωτικό της όριο.

Τα μηνύματα του γινόντουσαν όλο και πιο απαιτητικά κάτι που είναι λογικό αν βρισκόταν πραγματικά σε κακή κατάσταση. Η Σέσιλι πίστευε ότι η ζωή του αγοριού της βρισκόταν στα χέρια της.

Με τέτοιες τεχνικές εξαπατούσε θύματα του όπως η Σεσίλ και τους αποσπούσε υψηλά χρηματικά ποσά.

Ο Σιμόν Λεβιέβ πήγε φυλακή;

Αφού εξέτισε δύο χρόνια σε μια Φινλανδική φυλακή το 2015, ο Λεβίεφ καταζητούνταν σε πολλές χώρες όπως το Ισραήλ, την Σουηδία, την Αγγλία, την Γερμανία, την Δανία και τη Νορβηγία. Τελικά, συνελήφθη από την αστυνομία στην Ελλάδα το 2019, αφού χρησιμοποίησε ένα πλαστό διαβατήριο και απελάθηκε πίσω στο Ισραήλ.

Αν και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας στο Channel 12 News του Ισραήλ ότι «Ποτέ δεν παρουσιάστηκα ως γιος κανενός, απλά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φαντασία τους», τον Δεκέμβριο του 2019, καταδικάστηκε για απάτη, κλοπή και πλαστογραφία και καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση. Μετά από πέντε μήνες, αφέθηκε ελεύθερος λόγω «καλής διαγωγής».

Πού είναι τώρα ο Σιμόν Λεβιέβ;

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Λεβίεφ εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας περιεχόμενο καθημερινά.

Εκτός από τον πολυτελή τρόπο ζωής του που είναι γεμάτος με ιδιωτικά τζετ, επώνυμα ρούχα και ακριβά αυτοκίνητα, έχει επίσης μία ιστοσελίδα που προσφέρει επιχειρηματικές συμβουλές, χρεώνοντας τους πελάτες του με ποσά άνω των 300 δολαρίων.

Ενώ οι τρεις γυναίκες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ εξακολουθούν να εξοφλούν τα χρέη τους, ο Λεβίεφ «δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για εξαπάτησή τους», όπως αναφέρεται και στην ταινία. Συνολικά, υπολογίζεται ότι από τις απάτες έχει καταφέρει να πάρει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Λεβίεφ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο ντοκιμαντέρ του Netflix.

*Πληροφορίες από το people.com και το Inderwire