Ο αριθμός των τουριστών διεθνώς μπορεί να μειωθεί κατά 60% έως 80% το 2020 λόγω των επιπτώσεων του νέου κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), που στα τέλη Μαρτίου προέβλεπε μείωση 20-30% στις τουριστικές αφίξεις.

Ads

«Είναι μακράν η πλέον σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο παγκόσμιος τουρισμός από την έναρξη των μελετών αυτών» το 1950, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός.

Οι αφίξεις μειώθηκαν ήδη κατά 22% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και 57% τον Μάρτιο αφού τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σε πολλές χώρες, διευκρίνισε ο UNWTO.

Ο κλάδος έχει χάσει έτσι 80 δισεκ. δολάρια (74 δισεκ. ευρώ) τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Συνολικά, οι απώλειες σε έσοδα μπορεί να φθάσουν τα 910 δισεκ. δολάρια (843 δισεκ. ευρώ) έως το 1,2 τρισεκ. δολάρια (1,111 τρισεκ. ευρώ).

Ads

«Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σε διαφορετικό βαθμό στις διαφορές περιοχές και με χρονική αλληλεπικάλυψη, με την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού να είναι μεταξύ των πρώτων που αναμένεται να ανακάμψουν», σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Οι νέες προβλέψεις βασίζονται σε τρία σενάρια για έξοδο από την κρίση: άνοιγμα και πάλι των συνόρων και άρση των περιορισμών στα ταξίδια στις αρχές Ιουλίου (μείωση 58% των αφίξεων), στις αρχές Σεπτεμβρίου (-70%) και στις αρχές Δεκεμβρίου (-78%).

Ο UNWTO εκφράζει φόβους ότι «τίθενται σε κίνδυνο 100 με 120 εκατ. άμεσες θέσεις εργασίας στον τουρισμό».

Οι ειδικοί του Οργανισμού «αναμένουν να δουν ενδείξεις ανάκαμψης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και κυρίως το 2021», με την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης να είναι ταχύτερη από αυτή της εξωτερικής ζήτησης.

«Τα ταξίδια αναψυχής, και ειδικότερα αυτά που αφορούν τις επισκέψεις σε φίλους και γονείς, αναμένεται να ανακάμψουν ταχύτερα απ’ ό,τι τα επαγγελματικά ταξίδια», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πιο θετικές προοπτικές αφορούν την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, με «την πλειονότητα των ειδικών να προβλέπει ανάκαμψη το 2020», ενώ για την Αμερική οι προοπτικές είναι οι πλέον απαισιόδοξες, καθώς θεωρείται δύσκολη μια ανάκαμψη το 2020.

Για την Ευρώπη και την Ασία, «οι προοπτικές είναι μικτές, με το ήμισυ των ειδικών να αναμένει ανάκαμψη κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς».

Οι φόβοι του ευρωπαϊκού τουριστικού κλάδου

10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, 27 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης: ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς κλειδιά για την οικονομία της Ευρώπης. Οι επαγγελματίες φοβούνται ότι η θερινή τουριστική σεζόν θα είναι η χειρότερη στη Ιστορία, παρά τις προσπάθειές τους να προσαρμοσθούν.

Θα υπάρξουν θερινές διακοπές;

Στην Γαλλία, πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξουν διακοπές» αυτό το καλοκαίρι. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «ορισμένες ζώνες θα ανοίξουν στους τουρίστες και άλλες όχι», ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση.

Γενικά, πολίτες και αρχές φαίνεται ότι προσανατολίζονται προς «τοπικού χαρακτήρα διακοπές». Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων θα παραμείνει στην Γαλλία για τις θερινές διακοπές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο «προμηθευτή» τουριστών στην Ευρώπη, «οι κρατήσεις για το καλοκαίρι έχουν μειωθεί σημαντικά», σύμφωνα με τον εκπρόσωποι της ABTA, της βρετανικής ένωσης επαγγελματιών του τουρισμού, οι οποίος ωστόσο πιστεύει ότι «όταν θα αρθούν οι περιορισμοί, η ανάγκη για ταξίδια, για συναντήσεις με τους οικείους ή για διακοπές θα εμφανισθεί και πάλι».

Πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση τα τουριστικά επαγγέλματα;

«Διαπιστώνουμε ότι ορισμένοι δημοφιλείς προορισμοί αρχίζουν να ανακοινώνουν σχέδια ανάκαμψης», εξηγεί ο εκπρόσωπος της ABTA, «αλλά θα χρειασθεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες», κυρίως για να επιτρέπεται η κοινωνική αποστασιοποίηση. Αυτό ισχύει για τον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά από το κλείσιμο των συνόρων.

Στις πολύ τουριστικές περιοχές, τίθενται τα ίδια ερωτήματα: με ποιον τρόπο θα αισθανθούν ασφαλείς οι τουρίστες.

Στην Ισπανία, η πόλη της Γάνδια σχεδιάζει να επιστρατεύσει επόπτες και να απαγορεύσει την πλαζ στα παιδιά ορισμένες ώρες ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ο εξωτερικός χώρος των εστιατορίων θα μεγαλώσει και το μενού θα αναζητείται στο smartphone για να αποφεύγονται οι κατάλογοι που περνούν από χέρι σε χέρι. Η αλυσίδα ξενοδοχείων RoomMate Hotels σχεδιάζει να εγκαταστήσει χαλάκια εμποτισμένα με χλωρίνη ώστε να απολυμαίνονται οι σόλες των παπουτσιών και τα ροδάκια των βαλιτσών κατά την άφιξη των πελατών, που θα θερμομετριούνται και θα εφοδιάζονται με μάσκες, απολυμαντικό τζελ και γάντια.

Ολοι οι επαγγελματίες ζητούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επεξεργάζονται εναρμονισμένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο κανόνες για την υποδοχή τουριστών, ανακοίνωσε χθες ο Τιερί Μπρετόν. Θα είναι έτοιμοι τις προσεχείς ημέρες.

Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις;

Επειτα από οικονομικές κρίσεις, «ο τουρισμός πάντοτε ξαναξεκινούσε , διότι οι οικονομικοί παράγοντες προσαρμόζονται στις κρίσεις που αντιμετωπίζουν. Σε κάθε περίπτωση θα χρειασθεί μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής», λέει ο Johan Vincent, ειδικός σε θέματα Τουρισμού στην Σχολή Ανωτάτων Τουριστικών Σπουδών της Ανζέρ.

Μία προσπάθεια προσαρμογής που θα χρειασθεί επενδύσεις, την ώρα που ο τομέας βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες. Στην Ισπανία, δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ο αριθμός των ξένων τουριστών κατέγραψε πτώση κατά 64,3% τον Μάρτιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και η εργοδοτική ξενοδοχειακή ένωση θεωρεί ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 60% σε ετήσια βάση.

Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τον τουρισμό, δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν. Οι 27 διαπραγματεύονται ένα γιγάντιο ταμείο ανάκαμψης, λέει ο ευρωπαίος επίτροπος, «ύψους 1.000 έως 2.000 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Ομως οι επιπτώσεις θα είναι αντίστοιχες σε όλες τις χώρες; Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, οι συνέπειες θα είναι βαρύτερες για τις χώρες η οικονομία των οποίων εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και σε μικρότερο βαθμό την Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ