Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το σκάνδαλο τoυ Vouchergate καλύφθηκε από ελάχιστα συμβατικά μίντια και έγινε χιονοστιβάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η καρότσα της Πρωτοψάλτη έξω από το Μαξίμου οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση μετά την ευφάνταστη αντίδραση στα δίκτυα. Το κίνημα #Support_Art_Workers έχει εξαφανιστεί στα κανάλια και τα φιλοκυβερνητικά μίντια, αλλά σηκώνει παλιρροϊκό κύμα στα κοινωνικά δίκτυα.
Κρίνοντας μόνο από αυτά τα πρόσφατα, συνάγουμε ότι η υγειονομική ζώνη που ομολογουμένως έχει χτίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα συμβατικά μίντια, κυρίως στα τηλεοπτικά κανάλια, δεν μπορεί να αλλάξει τη φύση των γεγονότων, να εκτρέψει τη ροή των γεγονότων όταν αυτή διαμορφωθεί και αποκτήσει δυναμική. Δεν μπορεί να αποσιωπήσει ή να φιλτράρει τα πάντα. Το μιντιακό σύστημα μπορεί να κάνει αρκετά, αλλά όχι όλα, ούτε καν πολλά, και σίγουρα όχι για πολύ χρόνο. Για πολλούς λόγους.
Πρώτος λόγος: Οι εφημερίδες έχουν εξαιρετικά χαμηλή κυκλοφορία και ως εκ τούτου αντιστοίχως χαμηλή επιρροή· η επίδρασή τους βρίσκεται πρωτίστως στα λινκ και τις αναδημοσιεύσεις που παράγουν, αν παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο, και όχι αναπαραγωγές πρακτορείων.
Δεύτερος λόγος. Τα τηλεοπτικά κανάλια αφορούν κοινό μεγάλων ηλικιών και όχι πάντα παραγωγικές και επιδραστικές ομάδες κοινού. Η δύναμη πυρός είναι τα δελτία ειδήσεων, αλλά και αυτά δεν έχουν ούτε το κύρος ούτε την αποκλειστικότητα παλαιότερων εποχών. Οσο και να ζεσταίνουν στασίδια στις πρωινές ζώνες οι τηλευαγγελιστές, στο τέλος τους περιμένει η φθορά και συχνά και η χλεύη.
Τρίτον. Πολύς κόσμος ενημερώνεται από το διαδίκτυο. Κατά κύριο λόγο, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ), με απρόοπτες αλληλεπιδράσεις και πολλαπλασιαστές. Τα ΜΚΔ είναι ένα εξαιρετικά ποικίλο οικοσύστημα, που επιβάλλει και ακολουθεί δικές του τάσεις, ενημερωτικές, κοινωνικοψυχολογικές, αισθητικές. Οι τάσεις των ΜΚΔ είναι διαφορετικές από τα συμβατικά μίντια· όταν αλληλεπιδρούν, τα συμβατικά μίντια συνήθως ακολουθούν, δεν οδηγούν. Ακόμη και τα δημοφιλή σάιτ ακολουθούν τις τάσεις και τα hashtags των ΜΚΔ, και όλα κάνουν ψευδορεπορτάζ με τα «γλέντια» του Τουίτερ, τα trends του Instagram και τις προκλητικές αναρτήσεις στο Facebook ― διότι εκεί, στα ΜΚΔ, φιλοξενούνται πρωτογενώς ειδήσεις, δηλώσεις και τοποθετήσεις δημοσίων προσώπων.
Υπό πολλές έννοιες, αν παρακολουθείς πλούσια, ποικίλα timelines στα ΜΚΔ, με ικανή παρουσία επιδραστικών accounts, μαζί με τα λινκ των παραπομπών τους, είναι πιθανόν να είσαι πολύ πιο ενημερωμένος, ποσοτικά και ποιοτικά, από όσο παρακολουθώντας τηλεόραση και συμβατικά μίντια. Επιπλέον, είσαι σε θέση να πιάνεις το σφυγμό της στιγμής, της ημέρας ή και της περιόδου, και να γνωρίζεις τους εκάστοτε διαμορφωτές των τάσεων, τους influencers ― οι οποίοι δεν είναι καν οι φλύαροι δημοσιολογούντες ή τα συνήθη σελέμπριτι. Μιλώ πάντα για απλή, συστηματική παρακολούθηση· δεν μιλώ καν για χρήση αναλυτικών εργαλείων metadata.
Το media wall
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλαπλάσιο και ενισχυμένο από την καραντίνα, που μύησε στη δικτύωση και την τηλεδιάσκεψη εκατομμύρια αδρανείς χρήστες ίντερνετ και σμάρτφον, πρέπει να δούμε αλλιώς το συμβατικό media wall που έχει αγοράσει πανάκριβα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να δούμε με άλλη αναλυτική ματιά την εμβέλειά του: Σε πόσα και κυρίως ποια ακροατήρια φτάνει. Την αποτελεσματικότητά του: ποια ατζέντα μπορεί να επιβάλλει, ποια ατζέντα μπορεί να αποσιωπήσει. Τη διάρκειά του: Για πόσο μπορεί να πηγαίνει κόντρα στη ροή γεγονότων, τάσεων και συλλογικών αισθημάτων; Την αντοχή του: Πόσο μπορεί ένα μέσο να πηγαίνει ενάντια στο ρεύμα, χωρίς να ρισκάρει την απόλυτη απαξίωσή του;
Η πρόσφατη αλλά και η πιο μακρινή πολιτική ιστορία προσφέρει πολλά παραδείγματα, κατά οποία η μιντιακή υπεροπλία δεν μεταφράστηκε ευθέως και γραμμικά σε πολιτική επικράτηση· είναι αναγκαία αλλά δεν είναι ικανή να αλλάξει την πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο τώρα, που η συντριπτικά περισσότερη επικοινωνία τελείται χαοτικά, μη γραμμικά, με απροσδόκητους πολλαπλασιαστές, και πάντως εκτός των περιχαρακωμένων συμβατικών μίντια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >