Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε σήμερα τα 3,52 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 245.000, δηλαδή το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Ads

Οι  περισσότερα ασθενείς της Covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες και πάλι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αν και ο ρυθμός μετάδοσης στις περιοχές αυτές μοιάζει να περιορίζεται. Όμως η εξάπλωση επιταχύνεται στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Ρωσία, με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι τα στοιχεία από τις χώρες αυτές δεν είναι ακριβή και πολλά κρούσματα δεν καταγράφονται.

Σημειώνεται ότι δύο ημέρες μετά την χαλάρωση των μέτρων και πέντε εβδομάδες από την επιβολή του «λουκέτου»  στη Νότια Αφρική παρατηρήθηκε χθες ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Τα 447 κρούσματα (σε σύνολο 6.783) που επιβεβαιώθηκαν είναι ο υψηλότερος αριθμός από την 5η Μαρτίου, όταν καταγράφηκε η πρώτη περίπτωση μόλυνσης στη χώρα.

«Πρέπει ακόμη να αντιμετωπίζουμε με επιφυλάξεις τους αριθμούς», δήλωσε ο Πίτερ Κόλινγκτον, γιατρός που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες και μικροβιολόγος στο νοσοκομείο της Καμπέρα, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο πρόβλημα». «Επίσης η θνησιμότητα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή της γρίπης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», πρόσθεσε.

Ads

«Πολύ μακριά από την ανοσία αγέλης»

«Εύκολα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα διότι πολλά μέρη δεν έχουν ανοσία», είπε ο Κόλινγκτον, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από την ανοσία αγέλης για την οποία απαιτείται το 60% του πληθυσμού να έχει αναρρώσει από την ασθένεια.

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σε σχέση με την κορύφωσή του την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σε μία ημέρα καταγράφηκαν 104.495 νέες μολύνσεις παγκοσμίως, εξακολουθούν να καταγράφονται περίπου 75.000 με 90.000 ημερησίως σε όλο τον κόσμο. Όμως, ακόμη και σε χώρες όπου η αντιμετώπιση της ασθένειας θεωρήθηκε επιτυχής, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που εδώ και εβδομάδες αναφέρουν καθημερινά μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Το ημερήσιο ποσοστό των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως ανερχόταν σε 2-3% όλη την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι 13% που ήταν στην κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου, κάτι που ώθησε πολλές χώρες να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει και τα οποία έχουν παραλύσει την παγκόσμια οικονομία.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ περίπου οι μισές πολιτείες «άνοιξαν» εν μέρει ξανά τις οικονομίες τους το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλες, ανάμεσά τους και η πολιτεία της Νέας Υόρκης, αποφάσισαν ότι είναι πολύ νωρίς.

Αντίθετα, στη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον, που προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον κοροναϊό, δήλωσε χθες ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας, όμως είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουν τα μέτρα.