Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό, για τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, την Πέμπτη. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, πιθανότατα θα υπάρχει αύριο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ενώ εντός της εβδομάδας «κατά πάσαν πιθανότητα» θα παρουσιαστεί και το ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, αλλά και οι γενικοί άξονες του φορολογικού συστήματος.

Ads

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, για τις οποίες η ψήφιση προγραμματίζεται για τις αρχές Απριλίου.

Στο μεταξύ, νέα σημαντική πτώση κατέγραψε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έκλεισε στις 1.806,40 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλά έτους.

O Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε πτώση 3,86 %, ενώ ενδοσυνεδριακά έπεσε προς στιγμήν και κάτω από το επίπεδο των 1.800 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 283,153 εκατ. ευρώ.

Ads

Στο ΧΑ καταγράφηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις, με «αρνητικό πρωταγωνιστή» τον τίτλο της Εθνικής τράπεζας που κατέγραψε πτώση 8,51% .

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Fitch δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος «μετάδοσης» σε άλλες χώρες της ευρωζώνης της κρίσης που διέρχονται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες πιέζονται από τις αγορές να μειώσουν τα δημόσια ελλείμματά τους.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, με τον οποίο και αναμένεται να συζητήσει το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δέχεται συντονισμένες κερδοσκοπικές επιθέσεις. Χθες, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde κατά τη σύνοδο των G7 στον Καναδά, προσέφερε στήριξη στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Ελλάδα έχει ουσία και σημασία και όλοι είμαστε σίγουροι ότι θα είναι επιτυχημένο».

Το ζήτημα του ευρωομολόγου, όπως και οι επιθέσεις εναντίον του ευρώ, θα τεθούν επί τάπητος και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για την έκδοση ευρωομολόγου, δήλωσε ότι για την Ελλάδα η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι μονόδρομος. «Η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- πρέπει να καταλάβει ότι όταν δεν ακολουθείς της αρχές της σταθερότητας για μεγάλο διάστημα, θα πληρώσεις το τίμημα», τόνισε.

Στο μεταξύ, αναφορά στην ελληνική οικονομία έκαναν μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της G7, στον Καναδά, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker.

«Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί», δήλωσε ο Juncker στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Από την άλλη πλευρά, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στους στόχους της για την οικονομία, δηλώνοντας πως «Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό το στόχο».

Επίσης, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι ελπίζει στην εφαρμογή ενός συνολικού, «συντονισμένου σχεδίου» των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους στην Ευρώπη, που ανησυχούν τις διεθνείς αγορές.

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε συνδυασμένα σχέδια λιτότητας. Θα έχουμε ένα σχέδιο, το ελπίζω, συντονισμένο. Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών καθεμίας από τις ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.


Το Εcofin της 16ης Φεβρουαρίου

Την ερχόμενη Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε και θα εγκριθεί το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθεί και επισήμως υπό καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης η Ελλάδα, υπαγόμενη στο άρθρο 126 παρ. 9. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλλει στο συμβούλιο των υπουργών σχέδιο δράσης με μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, θα διατηρεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το οποίο θα συνδεθεί με το μέτρο της συλλογής αποδείξεων. Οι αποδείξεις θα αυξάνουν το αφορολόγητο με βάση δύο βασικές παραμέτρους: το εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώνει τις αποδείξεις αλλά και το είδος των αποδείξεων που δηλώνει. Δεύτερο καίριο στοιχεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα αποτελεί η ενιαία τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες ενώ θα προβλέπεται και η άρση όλων των μορφών της αυτοτελούς φορολόγησης η οποία αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου 400.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι φορολογούνται αυτοτελώς για τα εισοδήματα από επιδόματα. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης με αυξημένο αφορολόγητο και κλιμακωτή αύξηση φόρου.

Ασφαλιστικό

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών για το ασφαλιστικό, αναμένεται το υπουργείο Εργασίας να προβεί σε διευκρινίσεις σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και πως μια αναφορά για αύξηση των ορίων δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη των γενικών, αλλά του μέσου ορίου συνταξιοδότησης που δημιουργείται σε συνάρτηση και με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες υπάρχει σαφής πρόθεση να κοπούν. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε πέρα από την απόσυρση από το διάλογο και την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας στις 24 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές».