Οι ειδήσεις που βγήκαν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν πολλές. Και επιπλέον είχαν και ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και γι’ αυτό και θα καθορίσουν αποφασιστικά την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Ads

Είδηση πρώτη και καλύτερη ασφαλώς και είναι η απομόνωση της κυβέρνησης από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ανεξάρτητα από τα… ψιλά γράμματα και τους αστερίσκους με τους οποίους κάθε πολιτικός αρχηγός συνόδευσε την ψήφο του, η διαπίστωση ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης καταψήφισε την κυβέρνηση αποκτά τεράστια πολιτική σημασία.

Κι αυτό γιατί η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με την αρχή του τέλους για μια κυβέρνηση που φάνταζε μέχρι σήμερα ανίκητη, επειδή κατάφερνε να συσπειρώσει πολιτικά τα όμορα με αυτήν κόμματα της αντιπολίτευσης, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Η αναγόρευση του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό εχθρό όλων των υπολοίπων έληξε το τριήμερο της σφοδρής σύγκρουσης στη Βουλή.

Κατά το οποίο η κυβέρνηση βρέθηκε απομονωμένη πολιτικά, να βάλλεται και να καταψηφίζεται από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Ads

Με την έννοια αυτή, η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδότησε το τέλος της εποχής του αντί ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Τίποτε δεν θα είναι ίδιο από τώρα και στο εξής στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Το κυρίαρχο αντί ΣΥΡΙΖΑ αφήγημα με το οποίο ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και με το οποίο κυβέρνηση μέχρι σήμερα συσπείρωνε όλους εναντίον ενός έληξε άδοξα, μέσα στον ορυμαγδό της κυβερνητικής αποτυχίας, αλλά και μέσα στον βούρκο της διαφθοράς στην οποία έχει βυθιστεί η κυβέρνηση.

Είδηση δεύτερη, αν όχι και μικρότερης σημασίας, αποτελεί η συμφωνία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής ότι η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα πεδία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταφέροντας στη Βουλή τη λαϊκή οργή και την κοινωνική απογοήτευση για μια κυβέρνηση που δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έδωσε και στις προσδοκίες που καλλιέργησε, συμφώνησαν στην κυβερνητική αποτυχία σε όλα τα επίπεδα.

Με πρώτο ασφαλώς το επίπεδο της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπου οι κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν τη χώρα στις 2-3 τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη ως προς το πλήθος των νεκρών από την πανδημία, ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Αλλά και στο κρίσιμο, λόγω κλιματικής κρίσης, πεδίο των φυσικών καταστροφών, μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές που έκαιγαν επί μέρες χωρίς αντίσταση, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων και μετά την πρόσφατη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού σε έναν αναμενόμενο και πλήρως προβλεφθέντα από την ΕΜΥ χιονιά, υπήρξε υπερκομματική συμφωνία ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς και με μεγάλο κόστος.

Και τέλος στο πεδίο της ενεργειακής και της συνδεόμενης με αυτήν οικονομικής κρίσης και της έξαρσης τους πληθωρισμού, η Ελλάδα υπό την καθοδήγηση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέγραψε μνημειώδη αποτυχία.

Αφού ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και απολιγνιτοποίησε τη χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή, αποδυναμώνοντας την ενεργειακή της αυτονομία και αφήνοντάς την αβοήθητη στις κερδοσκοπικές ορέξεις της διεθνούς, αλλά και της εθνικής αγοράς. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη τόσο ως προς την αύξηση της τιμής του ρεύματος χονδρικής, όσο και ως προς την έκρηξη του πληθωρισμού.

Η τρίτη και όχι μικρότερης σημασίας είδηση που βγήκε από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η οποία δεν ήταν τόσο γνωστή στο πανελλήνιο, λόγω της επικοινωνιακής κυριαρχίας των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, είναι αναμφίβολα η διαφθορά στην οποία βουλιάζει η κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι ένας υπόδικος με βαριές κατηγορίες, τον οποίο μέχρι πρότινος η κυβέρνηση προστάτευε με αστυνομική φρουρά και τροφοδορούσε με πακτωλό δημοσίου χρήματος, έφτασε σήμερα να εκβιάζει από τον υπουργό επικρατείας και πλησιέστερο συνεργάτη του πρωθυπουργού, μέχρι υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, είναι πρωτοφανές για την πολιτική ιστορία της χώρας.

Η δημοσίευση των μηνυμάτων που ο Φουρθιώτης αντάλλασσε με στελέχη της κυβέρνησης και από τα οποία προκύπτει η σχέση διαφθοράς της με δυνάμεις της νύχτας, που αναλάμβαναν να εκτελούν συμβόλαια εναντίον πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, αποτελεί σκάνδαλο ισοδύναμο με το αμερικανικό WaterGate που έριξε τον πρόεδρο Νίξον, επειδή αποκάλυψε ότι παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη και καταφανώς αποδυναμωμένη από την τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της, παρά το γεγονός ότι διατήρησε την εσωτερική συνοχή της και κατάφερε να καταψηφίσει την πρόταση μομφής.

Η μομφή όμως σε βάρος της για την αποτυχία της σε όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής πολιτικής, για την διαπλοκή της με ολιγάρχες του πλούτου, αλλά και με ανθρώπους της νύχτας, αλλά και για τη διαφθορά στην οποία βούλιαξε προκειμένου να επιβιώσει πολιτικά, θα την ακολουθεί στο εξής στη συνείδηση των πολιτών.

Και όπως συμβαίνει στις δημοκρατίες, κυβέρνηση η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης του πολιτικού κόσμου και μέσω αυτού και των πολιτών, είναι μια κυβέρνηση ληξιπρόθεσμη.