«Μουδιασμένο», ωστόσο, ετοιμοπόλεμο εμφανίζεται το εγχώριο λιανεμπόριο ενόψει της σταδιακής επανεκκίνησης σύμφωνα με το πλαίσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εγείροντας ωστόσο σειρά προβληματισμών.

Ads

Παράγοντες του εμπορίου αδυνατούν να ερμηνεύσουν την επιλογή άδειας λειτουργίας συγκεκριμένων κατηγοριών της λιανικής – με έστω μία εβδομάδα διαφορά – όπως η αθλητική ένδυση και υπόδηση, έναντι του συνόλου της αγοράς ένδυσης.

Σύγχυση έχει επίσης δημιουργήσει η κατηγοριοποίηση βάσει ΚΑΔ όσων πρόκειται να λειτουργήσουν, καθώς ως βιβλιοπωλείο λογίζεται τόσο το κατάστημα της γειτονιάς όσο και ένα κατάστημα της αλυσίδας Jumbο.

Όπως δηλώνει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, οι μικρομεσαίοι έμποροι περίμεναν ότι θα άνοιγαν τα καταστήματα από τις 4 Μαΐου, ωστόσο, αυτό που άκουσαν ήταν ότι από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα επαναλειτουργήσουν μόνο αυτά με τα αθλητικά είδη. Μάλιστα, εξέφρασε την απορία του για το πώς μπορεί και με ποια κριτήρια θα γίνει αυτό, καθώς αθλητικά είδη διαθέτουν – σε συνδυασμό με άλλους κωδικούς – πάρα πολλά εμπορικά ανά την Ελλάδα.

Ads

Παράγοντες του εμπορίου, με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, σημειώνουν πως η κατηγοριοποίηση με βάση το εμβαδόν δημιουργεί ερωτήματα όσον αφορά την ασφάλεια εργαζομένων και πελατών. «Όσο μικρότερος ο εμπορικός χώρος τόσο δυσκολότερος ο έλεγχος της υγιεινής», αναφέρουν παράγοντες της λιανικής.

Σημειώνουν επίσης αιχμηρά ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί ένα κομμωτήριο, όπου η εγγύτητα είναι δεδομένη, αλλά να περιορίζεται η εξυπηρέτηση πελατών σε ένα δίκτυο λιανικής».

Ο περιορισμός της συνάθροισης εντός των καταστημάτων δημιουργεί επίσης νέους «πονοκεφάλους». Οι επιχειρήσεις λιανικής ψάχνουν να βρουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ εργαζομένων και πελατών. Με βάση τα όσα εξαγγέλθηκαν, ενδέχεται τα καταστήματα να λειτουργούν με το μίνιμουμ των εργαζομένων – με όσες συνέπειες αυτό επιφέρει στην απασχόληση – προκειμένου να εξυπηρετούν τις ουρές πελατών.

Σημείο προβληματισμού είναι επίσης η «αστυνόμευση» των μέτρων. Οι λιανικές επιχειρήσεις καλούνται να ελέγξουν τη ροή πελατών, τη στιγμή που δεν διαθέτουν πάντοτε τα απαραίτητα μέτρα. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα πρόστιμα για όσους παραβούν μέρους του πλαισίου κυμαίνονται από 2.000 έως 100.000 ευρώ, αναλόγως του τζίρου, ενώ προβλέπεται και κλείσιμο των καταστημάτων για ορισμένες ημέρες.

image

Η εστίαση

Αναμενόμενη χαρακτηρίζει τη σειρά επαναλειτουργίας καταστημάτων και επαγγελμάτων, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, καθώς η επανέναρξη γίνεται λόγω των συνθηκών με πολύ δύσκολους όρους.

Όπως τονίζει, εκ των πραγμάτων, οι επιχειρήσεις για λόγους ασφάλειας θα λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό, οπότε θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στον χώρο τη εστίασης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν – με τα όποια μέτρα προστασίας χρειάζονται – και οι εσωτερικοί χώροι, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην εστίαση είτε δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε αυτοί που διαθέτουν, με τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζονται (αποστάσεις), περιορίζονται δραστικά, όπως και τα περιθώρια για έσοδα.

Πηγή: Euro2day.gr