Τρεις κρατούμενοι σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια επιχείρησης αστυνομικών και φρουρών για την «αποκατάσταση της τάξης» μετά από εξέγερση σε φυλακή της Λίμα, όπου έχουν καταγραφεί θύματα της πανδημίας του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας φυλακών του Περού, Γκέρσον Μπιγιάρ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Έγκλειστοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της διεύθυνσης της φυλακής να αφεθούν ελεύθεροι οι πιο ευάλωτοι κρατούμενοι στο ετοιμόρροπο σωφρονιστικό κατάστημα, με πλεονάζοντα αριθμό εγκλείστων, όπου είναι αδύνατο να τους προσφερθεί σωστή φροντίδα.
Στη φυλακή Μιγκέλ Κάστρο Κάστρο συνωστίζονται 5.500 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητά της είναι 1.140 θέσεις. Άλλη φυλακή, όπου είναι έγκλειστοι 2.100 άνθρωποι ενώ θεωρητικά η χωρητικότητά της δεν υπερβαίνει τις 680 θέσεις, στην Ουανκάγιο (κεντρικό Περού), έγινε επίσης θέατρο εξέγερσης χθες.
Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές, από τον SARS-CoV-2 έχουν μολυνθεί πάνω από 500 φυλακισμένοι, εκ των οποίων οι 15 έχουν υποκύψει.
Η χθεσινή εξέγερση στη Λίμα έρχεται μετά τις εικόνες ντροπής από φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με δεκάδες κρατουμένους στα γόνατα και κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν σάλο, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Ακολούθησε όμως η εξουσιοδότηση του πρόεδρου της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, στην αστυνομία και τον στρατό για χρήση βίας κατά των «τρομοκρατών που απειλούν την ακεραιότητα του πληθυσμού», ακόμα κι αυτή αποβεί θανατηφόρα. Τα μέλη των συμμοριών που έχουν συλληφθεί βρίσκονται στις επτά μέγιστες φυλακές ασφαλείας της χώρας, με πρόσθετα μέτρα κατόπιν εντολής του Μπουκέλε, ενώ έχουν καταγραφεί ήδη 50 νεκροί.
Συνολικά στις φυλακές της Λατινικής Αμερικής κρατούνται 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι. Όπως αναφέρει το Associaded Press, οι εγκαταστάσεις διοικούνται σχεδόν από τους ίδιους τους κρατούμενους λόγω διαφθοράς, εκφοβισμού και ανεπαρκούς προσωπικού φύλαξης.
Την ίδια ώρα, οι χαμηλοί προϋπολογισμοί δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του Covid-19, ειδικά όταν υπάρχουν ελλείψεις σε σαπούνι και νερό. Τα περισσότερα τεστ φαίνεται να έχουν γίνει στο Πουέρτο Ρίκο, όπου το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ελέγχους στους σχεδόν 9.000 κρατούμενους που κρατούνται σε όλη την επικράτεια του και στους 6.000 υπαλλήλους των φυλακών.
Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, 23 φυλακισμένοι έχουν πεθάνει στην Κολομβία, περισσότεροι από 1.300 έχουν δραπετεύσει στη Βραζιλία και περισσότεροι από 1.000 έχουν κάνει απεργίες πείνας στην Αργεντινή. Παντού το αίτημα είναι το ίδιο, η προστασία από τη μόλυνση.
Με τα επισκεπτήρια να έχουν ακυρωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, οι τρόφιμοι αισθάνονται εκτεθειμένοι, ευάλωτοι και μόνοι. Στο Σαν Πέδρο της Βολιβίας, οι ίδιοι κρατούμενοι αποφάσισαν να τα απαγορεύσουν, όπως επίσης και την επιβολή καραντίνας 14 ημερών για τις νέες αφίξεις, ενώ αλλού έχουν ξεσπάσει ταραχές κατά της λήψης του συγκεκριμένου μέτρου από τις αρχές.
Στο μεταξύ, φυλακισμένοι αναφέρουν ότι οι τιμές σε επίσημα και ανεπίσημα και πωλητήρια των ιδρυμάτων έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που οι συγγενείς δεν μπορούν πλέον να τους στείλουν τρόφιμα και είδη υγιεινής.
«Αυτή τη στιγμή, μια σακούλα σαπουνιού κοστίζει 29 πέσος (1,20 $), όταν πριν ήταν 20 (80 σεντς)», δήλωσε ανώνυμα ένας άνδρας στο Μεξικό, ο οποίος ζει σε ένα κελί 4 Χ4 μαζί με ακόμα δώδεκα άτομα.
Η Human Rights Watch αναφέρει ότι οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες σε χώρες όπως η Αϊτή, η Βολιβία ή η Γουατεμάλα. Από την άλλη, Χιλή και η Κολομβία έχουν ήδη απελευθερώσει περίπου 7.500 κρατούμενους, αφού η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν γίνεται να τηρηθεί.
Στη Χιλή, ο επικεφαλής του συστήματος φύλαξης των φυλακών, Κριστιάν Άλβελ, είπε ότι οι φόβοι των κρατουμένων «είναι απολύτως λογικοί». Άλλωστε, στην φυλακή Πουέντο Άλτο, στο κέντρο του Σαντιάγο, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής 300 κρούσματα με το σύνολο των 1.100 έγκλειστων να είναι τρομοκρατημένοι.
«Όλοι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους», δήλωσε μία νοσοκόμα της φυλακής που φαίνεται να έχει παραιτηθεί. «Κάνεις ό, τι μπορείς με αυτά που έχεις», είπε.
Και οι αρχές του Μεξικού προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ άδειασαν σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες τα κέντρα υποδοχής μεταναστών επαναπροωθώντας τους στις χώρες καταγωγής τους.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (ΕΪΜ) ανακοίνωσε ότι για να συμμορφωθεί προς τους κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια των μεταναστών, άρχισε την 21η Μαρτίου να απομακρύνει τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε 65 εγκαταστάσεις υποδοχής, οι οποίοι ανέρχονταν σε 3.759 τον περασμένο μήνα.
Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν, επαναπροωθήθηκαν 3.653 μετανάστες στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, οδικώς και αεροπορικώς. Πλέον, στα κέντρα υποδοχής απομένουν 106 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου. Η συνολική χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής ανέρχεται σε 8.524 θέσεις, διευκρίνισε το ΕΪΜ.
Η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων που επαναπροωθήθηκαν ήταν άνθρωποι που τέθηκαν υπό κράτηση από τις μεξικανικές αρχές διότι είχαν εισέλθει παράτυπα στην επικράτεια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ορισμένοι από τους μετανάστες επαναπατρίστηκαν οικειοθελώς, καθώς δεν ήθελαν να μείνουν στα κέντρα υποδοχής εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης από τον κοροναϊό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >