Η δραστική μείωση του αμερικανικού και του ρωσικού οπλοστασίου είναι ένα πρώτο στάδιο για τη σταδιακή εξάλειψη των πυρηνικών όπλων έως το 2030, υποστηρίζει η κίνηση Global Zero για τον πυρηνικό αποκλεισμό.

Ads

Σε συνέδριο στο Παρίσι χθες υπό την προεδρία του αμερικανού πρεσβευτή Ρίτσαρντ Μπερτ, η Global Zero ζήτησε τον περιορισμό των οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά 1.000 πυρηνικές κεφαλές έως το 2013, καθώς και το πάγωμα του οπλοστασίου άλλων πυρηνικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ.

«Προχωρήσαμε σε μια σοβαρή και ρεαλιστική προσέγγιση» για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, δήλωσε στον Τύπο ο Μπερτ, που είναι ένας από τους διαπραγματευτές της πρώτης συνθήκης START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων η οποία υπογράφηκε ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα το 1991. Ο Μπερτ κάλεσε επίσης το Ισραήλ να παραδεχτεί ότι είναι πυρηνική δύναμη, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Η Global Zero, μια διεθνής ομάδα που αποτελείται από αρκετές δεκάδες μεγάλες προσωπικότητες όπως η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, πρεσβευτές, στρατιωτικούς αξιωματούχους, κ.α., πρότεινε οι άλλες πυρηνικές δυνάμεις μετά το 2018 να αρχίσουν τη σταδιακή μείωση του οπλοστασίου τους.

Ads

Αναφορικά με τον πλήρη πυρηνικό αφοπλισμό, η Global Zero εκτίμησε ότι θα μπορούσε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση τη χρονική περίοδο από το 2024 έως το 2030.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο ερευνών World Security Institute, η Μόσχα 13.000 πυρηνικές κεφαλές, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με 9.200. Η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 300 πυρηνικές κεφαλές, ακολουθεί η Κίνα με 240, η Βρετανία με 185, το Πακιστάν με 90, η Ινδία με 80, ενώ το ισραηλινό οπλοστάσιο εκτιμάται ότι διαθέτει 80 πυρηνικές κεφαλές και το βορειοκορεατικό 7.