Άραγε θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να υπηρετήσει δίκαια την ανθρωπότητα ή να είναι φιλική στο περιβάλλον; Ίσως το σημαντικότερο ερώτημα: Είναι δυνατόν τα εργαλεία προβλέψεων που συνιστούν την τεχνητή νοημοσύνη και ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συλλέγονται και δημιουργούνται σε εργαστήρια και εργοστάσια πανίσχυρων εταιρικών ομίλων να εκδημοκρατιστούν; Η επισκέπτρια καθηγήτρια στο MIT και συνιδρύτρια του Ινστιτούτου «AI Now» Kate Crawford εμφανίζεται, το λιγότερο, απαισιόδοξη.
Ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα στην έρευνα των νέων τεχνολογιών η Crawford, μέσα από τη νέα της μελέτη «Atlas of AI» κατέγραψε τα «foul» της τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνεται ότι η Crawford, το 2018, δημιούργησε έναν εκπληκτικό ψηφιακό χάρτη των υλικών πόρων, της εργασίας, των δεδομένων και της πνευματικής ιδιοκτησίας που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός Amazon Echo, το οποίο αργότερα αποκτήθηκε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >