Δυο φαινομενικά αντικρουόμενες τάσεις στον ελληνικό στρατό παρουσιάζουν πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου. Όπως υποστηρίζουν, ενώ παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον των νέων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις αιτήσεις στους αντίστοιχους διαγωνισμούς να ξεπερνούν κατά πολύ τις προσφερόμενες θέσεις, το κλίμα στο στρατό περιγράφεται ως “το χειρότερο που έχει υπάρξει από τη Μεταπολίτευση και μετά,” και χιλιάδες αξιωματικοί παραιτούνται από το σώμα. Το tvxs ζήτησε από τον κ. Νίκο Αργυρίου, μέλος του Δικτύου Σπάρτακος να μας σχολιάσει τις τάσεις αυτές.

Παροδικό φαινόμενο το αυξημένο ενδιαφέρον για στρατιωτική καριέρα

Ads

Γιατί οι νέοι παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις; Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Ελεύθερου Τύπου, αιτία είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την απασχόληση στη χώρα και η κακή οικονομική τους κατάσταση. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων στο διαγωνισμό για θέσεις απασχόλησης σε Στρατό, Αεροπορία, Ναυτικό και Στρατολογία έφτασε τις 32.000, με τους αιτούντες να έλκονται από το “συνδυασμό της σίγουρης εργασιακής αποκατάστασης και ενός ικανοποιητικού μισθού” τα οποία φέρεται να εξασφαλίζει η συγκεκριμένη επιλογή.

Στην οικονομική κρίση αποδίδει και ο κ. Αργυρίου το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη τάση αποδοχής και ενδιαφέροντος για στρατιωτική καριέρα. “Αξίζει να αναφερθεί ότι, ενώ υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον για τις θέσεις των αξιωματικών και των Ενόπλων Δυνάμεων, στις Πανελλαδικές που έγιναν πέρσι μειώθηκε κατά πολύ η προσέλευση των παιδιών στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, αποτέλεσμα και της γνωστής εξέγερσης του 2008” επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου παρατηρείται μια “γενικότερη αμφισβήτηση του στρατού από την κοινωνία”. Και τα πρόσφατα δημοσιεύματα; Πρόκειται για “προστασία του στρατιωτικού μηχανισμού από δημοσιογράφους”, καθώς, για παράδειγμα, ενώ σε πρόσφατο γκάλοπ ο στρατός παρουσιαζόταν αρκετά χαμηλά στις προτιμήσεις του κόσμου, “γινόταν μια προσπάθεια να φανεί ότι ο στρατός ξανάρχεται στο προσκήνιο”.

Ads

Όσον αφορά στο προφίλ των υποψηφίων που συμμετείχαν στον πρόσφατο διαγωνισμό, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πρόκειται κατά κύριο λόγο για νέους με τόπο διαμονής περιοχές της Ηπείρου, του Έβρου και της Μακεδονίας, “περιοχές οι οποίες είναι στην κορυφή της λίστας των οικονομικά ασθενέστερων, με υψηλή ανεργία και χαμηλό δείκτη ανάπτυξης.” Το στοιχείο αυτό δεν παρουσιάζει καμία πρωτοτυπία, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, αφού και σε παλαιότερη έρευνα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αναφέρεται ότι “η επιλογή για τις Ειδικές Δυνάμεις, ιδιαίτερα για τους ΕΠΟΠ γίνεται από τις πιο φτωχές περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή από τη Θράκη, από την Ανατολική Μακεδονία, και από περιοχές όπως, για παράδειγμα, το Πέραμα και ο Σκαραμαγκάς”. Επίσης στην έρευνα τονίζεται το συνήθως χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των υποψηφίων, με την πλειοψηφία τους να έχει μόνο απολυτήριο λυκείου, ακόμα και γυμνασίου.

Και τα νέα στοιχεία τα οποία κάνουν λόγο για υψηλό μορφωτικό επίπεδο των υποψηφίων, με το 12,3% εξ αυτών να κατέχει πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ; Πρόκειται για νέα, παροδική τάση, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, η οποία οφείλεται στην οικονομική κρίση, ενώ “η πλειοψηφία παραμένει ενός συγκεκριμένου μορφωτικού επιπέδου.”

Χαμηλός μισθός, φόβος για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και απογοήτευση οι λόγοι των μαζικών παραιτήσεων

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι στους οποίους οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αποδίδουν το πρόσφατο κύμα παραιτήσεων στο σώμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας: οι μη ικανοποιητικές οικονομικές αποδοχές των αξιωματικών, οι αλλαγές που αναμένονται στο συνταξιοδοτικό, καθώς και η απαξίωση του θεσμού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Την ίδια, λοιπόν, στιγμή που παρατηρείται ένα (παροδικό, για τον κ. Αργυρίου) ενδιαφέρον για καριέρα στον συγκεκριμένο τομέα, σημαντικός αριθμός των ήδη υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις εγκαταλείπουν το Σώμα. Αντίφαση; “Το ότι πηγαίνει κόσμος στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παραμένει εκεί” εξηγεί το μέλος του Δικτύου Σπάρτακος.

Σημαντική αιτία, επισημαίνει, είναι η απογοήτευση και η διάψευση των προσδοκιών των εργαζομένων, αλλά και συγκεκριμένη πολιτική του σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. “Υπάρχει μεγάλη δυσφορία σ’ όλες τις τάξεις του στρατού, από τους φαντάρους μέχρι τους αξιωματικούς, με πυρήνα το οικονομικό πρόβλημα” συμπληρώνει. Επιπλέον, ενώ οι νέοι βρίσκουν στο στρατό μια διέξοδο, κυριαρχεί “μια λογική αναλώσιμου”, δεδομένης και της φύσης των Ενόπλων Δυνάμεων με αποστολές εκτός συνόρων, η οποία θέτει αυτόματα κάποια όρια ηλικίας. “Τους πετάνε όταν φτάσουν τα 7 χρόνια” αναφέρει χαρακτηριστικά. Πολλοί, λοιπόν, δεν περιμένουν να απομακρυνθούν από το Σώμα και παραιτούνται.

Το φαινόμενο αυτό των παραιτήσεων, που παρατηρείται σήμερα, δεν είναι καινοφανές, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου. Και σε παλαιότερες αναφορές και έρευνες γίνεται λόγος για μαζικές παραιτήσεις από το σώμα. Στην περίπτωση των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), “είτε οι αποστολές εκτός Ελλάδος στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία ή στα Βαλκάνια, είτε η αίσθηση ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης” τους ωθούν στην παραίτηση. Η περίπτωση των αξιωματικών είναι διαφορετική, καθώς παραδοσιακά παραιτούνται κυρίως “επειδή φοβούνται τις αλλαγές που θα γίνουν στο συνταξιοδοτικό τους και γιατί ο μισθός είναι πάρα πολύ χαμηλός”. Στην περίπτωση, μάλιστα που πρόκειται για οικογενειάρχες τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Όσο για τον τρίτο λόγο που αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Αργυρίου δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει απαξιώσει το θεσμό. Αντιτείνει τη δυσφορία των υπηρετούντων στο στρατό για την αδυναμία συλλογικής έκφρασης των προβλημάτων και αιτημάτων τους. “Η προσπάθεια συνδικαλιστικής δράσης στο στρατό, από τους φαντάρους αλλά και από τους μόνιμους διώκεται και καταστέλλεται” με αποτέλεσμα την προσφυγή σε μέσα όπως η πρόσφατη “λευκή απεργία” των πιλότων όταν απειλήθηκαν ορισμένα επιδόματα τα οποία λαμβάνουν, καταλήγει.

της Δανάης Λεμπεσοπούλου