Για πρωτοφανή, «ωμή κατάλυση» της ακαδημαϊκής αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων καταγγέλει το υπουργείο Παιδείας ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, σε παρέμβασή του στον ηλεκτρονικό διάλογο του Αριστετελείου για την υποχρεωτική διεξαγωγή μαθημάτων και εξετάσεων δια ζώσης, εν μέσω πανδημίας.
Στην ανοιχτή επιστολή του προς τα θεσμικά όργανα του ΑΠΘ για την ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημικής κρίσης, ο καθηγητής τονίζει, ότι η αμφισβήτηση της υποχρεωτικότητας «της δια ζώσης διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημική έξαρσης» εδράζεται «στη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ακαδημαϊκή Αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, σύμφωνα με την οποία τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου είναι υπεύθυνα και αρμόδια να καθορίσουν πως θα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, η διδασκαλία, η εξέταση και η βαθμολόγηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε ακαδημαικές, υγειονομικές και άλλες συνθήκες.».
Αυτή ακριβώς η συνταγματική κατοχύρωση είναι που, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής, για «πρώτη φορά στην ιστορία» καταλύεται από το υπουργείο «με τόσο ωμό και άκομψο τρόπο (…) επικαθορίζοντας με κανονιστικό τρόπο και με τέτοια λεπτομέρεια τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.».
Γι’ αυτό και καλει «τα θεσμικά μας όργανα, Πρυτανικές Αρχές, Σύγκλητο, Κοσμητείες και Προέδρους, να αναλάβουν τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης του ΑΠΘ και να ορθώσουν το ανάστημα απέναντι στη δια νόμων κατάλυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαικής αυτοδιοίκησης», αφού «ουδείς γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και τις συνθήκες διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδίως σε καρό υγειονομικής κρίσης, από τους ίδιους τους διδάσκοντες».
Ολόκληρη η παρέμβαση του Γ. Μυλόπουλου
«Να υπερασπιστούμε τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ακαδημαϊκή Αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων»
«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, Αξιότιμοι Πρυτάνεις και μέλη της Συγκλήτου,
Αν έχει σε ένα σημείο δίκιο το σκεπτικό όσων αμφισβητούν την υποχρεωτικότητα της δια ζώσης διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας εν μέσω πανδημική έξαρσης, αυτό δεν βρίσκεται στις λεκτικές ακροβασίες. Βρίσκεται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη Ακαδημαϊκή Αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ, σύμφωνα με την οποία τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου είναι υπεύθυνα και αρμόδια να καθορίσουν πως θα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία, η διδασκαλία, η εξέταση και η βαθμολόγηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε ακαδημαικές, υγειονομικές και άλλες συνθήκες.
Από όσο μπορώ να θυμάμαι, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που το υπουργείο καταλύει με τόσο ωμό και άκομψο τρόπο την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων,, επικαθορίζοντας με κανονιστικό τρόπο και με τέτοια λεπτομέρεια τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Θα περίμενε λοιπόν κανείς από τα θεσμικά μας όργανα, Πρυτανικές Αρχές, Σύγκλητο, Κοσμητείες και Προέδρους, να αναλάβουν τις ευθύνες της αυτοδιοίκησης του ΑΠΘ και να ορθώσουν το ανάστημα απέναντι στη δια νόμων κατάλυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ακαδημαικής αυτοδιοίκησης.
Με την απλή λογική ότι ουδείς γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και τις συνθήκες διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ιδίως σε καρό υγειονομικής κρίσης, από τους ίδιους τους διδάσκοντες.
Αυτή θα είναι η μέγιστη προσφορά που σήμερα μπορούν να προσφέρουν τα θεσμικά μας όργανα στο θεσμό που υπηρετούν.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
Με εκτίμηση,
Γιάννης Μυλόπουλος»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >