Πανκαλλιτεχνικά συλλαλητήρια οργανώθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Ads

Η πορεία κινήθηκε στην περιοχή του Συντάγματος ενώ είχε προηγηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος και πάνω από 40 σωματεία του χώρου, ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών δήλωσε σχετικά με το συλλαλητήριο ότι «Έχουμε έρθει εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το κλείσιμο των θεάτρων, για το ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκύψει με όσο σεβασμό έπρεπε, σε αυτή την κρίση του πολιτισμού αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι αναγκάζονται τα θέατρα να κλείνουν ένα-ένα λόγω των κρουσμάτων που έχουν οι ηθοποιοί μεταξύ τους. Το κοινό προστατεύεται, εμείς όχι. Δεν κλείνει τα θέατρα η κυβέρνηση για να μη μας δώσει τα επιδόματα που θα όφειλε να δώσει αφού περνάμε τέτοια κρίση».

image

Ads

image

image

image

image

Στη Θεσσαλονίκη:

Η συγκέντρωση του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα και εκτός από τους καλλιτεχνικούς συλλόγους έδωσαν το παρόν στο συλλαλητήριο οι βουλευτές  Χρήστος Γιαννούλης και Κυριακή Μάλαμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Λεωνίδας Στολτίδης από το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μουσικών Βορείου Ελλάδος, Δημήτρη Ζερβουδάκης δήλωσε για την κινητοποίηση ότι «Εδώ και 12-13 μήνες ζούμε με μια επιδότηση των 534 ευρώ. Ας τα διαιρέσουμε με τη σπασμένη δουλειά η οποία κινείται μεταξύ ολικού/ μερικού lockdown και απαγορεύσεων. Στο ΕΡΓΑΝΗ βρίσκεται όλη η αλήθεια. Υπάρχει μια τεράστια απάτη. Να δημιουργήσουμε το μητρώο καλλιτεχνών το οποίο τελικά έγινε ένας μηχανισμός χρηματοδότησης και δημιούργησαν ουσιαστικά ένα κόσκινο».

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως «Μιλάμε για 18.000 εργαζόμενους οι οποίοι αυτή τη στιγμή λαμβάνουν την αποζημίωση και ένα πλήθος των 150.000 ατόμων το οποίο μένει εκτός. Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ο υπουργός ανάπτυξης και να λέει να αλλάξουμε επάγγελμα. Το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει πόνο και μελέτη, δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

image

image

image

Στην Λάρισα:

Στα Χανιά:

Οι καλλιτέχνες απαιτούν:

  • Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν για όσο διάστημα απαιτείται σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις», σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων.
  • Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος.
  • Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.
  • Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του συστήματος «Εργάνη», για να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας, καθώς και καταβολής των Δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.
  • Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες, για να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων. Μαζικά – επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον rapid test πριν από κάθε παράσταση.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, με επίταξη ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
  • Μέτρα αποσυμφόρησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.