Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να καταργήσει την κατηγορία «θρήσκευμα» που αναγράφεται στις ταυτότητες των πολιτών της αφού η αναφορά αυτή είναι αντίθετη με την ανεξιθρησκία, η οποία επιτρέπει στον καθένα να δηλώνει ή όχι τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις.

Ads

«Και μόνον να φέρει κάποιος μια ταυτότητα που έχει την κατηγορία ‘θρήσκευμα’ κενή, αναγκάζει τον ενδιαφερόμενο να αποκαλύψει ενάντια στη θέλησή του μια πληροφορία που είναι σχετική με μια πτυχή της θρησκείας του ή των βαθύτερων πεποιθήσεών του», κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε απόφαση που εξέδωσε σήμερα στο Στρασβούργο.

Η παύση της αναφοράς του θρησκεύματος σε όλες τις τουρκικές ταυτότητες θα είναι, σύμφωνα με το δικαστήριο, η «κατάλληλη επανόρθωση» για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Σινάν Ισίκ, κατοίκου Σμύρνης, ο οποίος είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας και σήμερα κέρδισε τη δίκη.

Στον Ισίκ, αλεβίτη στο θρήσκευμα, δεν επετράπη να αντικαταστήσει την αναφορά «ισλάμ» με την αναφορά «αλεβιτισμός» στην ταυτότητά του. Ο Ισίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το επιχείρημα ότι αναγκάστηκε να αποκαλύψει την πίστη του λόγω της αναφοράς του θρησκεύματος στην ταυτότητά του, κάτι που ήταν υποχρεωτικό έως το 2006.

Ads

Η Τουρκία υποστήριξε ότι από το 2006 όλοι οι Τούρκοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτό που αναγράφεται στην κατηγορία «θρήσκευμα», ή ακόμη και να το αφήσουν κενό. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε όμως ότι «η εν λόγω παραβίαση δεν προκύπτει από την απόρριψη του αιτήματος του ενάγοντα να διευκρινιστεί στην ταυτότητά του ότι είναι αλεβίτης, αλλά από την ίδια την αναφορά του θρησκεύματος -είτε είναι υποχρεωτική είτε προαιρετική- στις ταυτότητες».