Ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος ανάφερε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου πως ενδεχομένως να μεταφέρονται με βυτία τοξικά απόβλητα από τον Ασωπό στην Εύβοια. Ο γενικός επιθεωρητής κατά την ομιλία του επισήμανε το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν οι κάτοικοι του Ωρωπού που πίνουν νερό από γεωτρήσεις κοντά στις εκβολές του Ασωπού. «Σε εκείνο το σημείο εξακολουθούν οι κάτοικοι να ποτίζουν τα αμπέλια τους και να πίνουν νερό από γεωτρήσεις που δυστυχώς είναι επιβαρημένες» τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Τα Νέα.
Ο γενικός επιθεωρητής κ. Μέρκος υπογραμμίζει πως «υπάρχει σοβαρό ζήτημα ακόμη για το πόσιμο νερό. Διανέμεται νερό από δεξαμενές εμφιαλωμένο. Δυστυχώς, σε νερό που διατίθεται στην περιοχή των Μεσσαπίων της Εύβοιας διαπιστώθηκαν απαράδεκτα υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου. Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού». «Τα έχουμε βρει πλέον, τα βρίσκουμε στη Μεσσαπία σε περιοχή όπου δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων που υδροδοτεί περιοχές, κοινότητες (με) τιμές 130», είπε ο κ. Μέρκος.
Σημειώνεται πως το όριο του ολικού χρωμίου για το πόσιμο νερό ανέρχεται στα 50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το εξασθενές χρώμιο στις καρκινογόνες ουσίες.
Ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γαία, Νίκος Χασάνδρας, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2008 εντόπισε περίπου 300 τόνους αποβλήτων μέσα σε σακιά, στο δάσος Τριάδας. «Έχουν χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα και σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας εκλύουν τοξικά εύφλεκτα αέρια. Μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί μόνο 70 τόνοι. Οι υπόλοιποι παραμένουν στη θέση τους, ριγμένοι σε αρκετά σημεία του δάσους κοντά στο δρόμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ακόμη 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή, προς το διαμέρισμα Σταυρού και στη θέση Καμαρίτσα, εκεί όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ποσότητα καθώς είναι θαμμένα», δήλωσε ο κ. Χασάνδρας στην εφημερίδα.
Ενώ γεγονός πως στην έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφονται σε γεώτρηση συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου 242 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο νερού, ενώ προκύπτει πως ποσότητες της καρκινογόνου ουσίας περνούν και σε καλλιέργειες μαρουλιών, λάχανων, καρότων και σκόρδων.
Ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι στην περιοχή του Ασωπού εντοπίζονται περίπου 400 βιομηχανικές δραστηριότητες, «υπάρχουν και δορυφορικές δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου, οι οποίες δεν είναι αδειοδοτημένες και οι οποίες προκαλούν ενδεχομένως και σοβαρότερη ρύπανση γιατί δεν ελέγχονται» είπε ενώ επισήμανε πως η υπηρεσία του έχει διενεργήσει 180 επιθεωρήσεις από το 2007 στην περιοχή και έχει εισηγηθεί πρόστιμα 2,5 εκατ. ευρώ στους παραβάτες.
«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα είναι ελάχιστα τα σχετικά αποτελέσματα. Κατά την κρίση αυτών των παραβάσεων, συνήθως οι παραβάτες απαλλάσσονται γιατί δεν τεκμαίρεται με αυστηρά ποσοτικοποιημένο τρόπο αν και κατά πόσο ρύπανε», συμπλήρωσε ο κ. Μέρκος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >