Έως Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και οι όποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά του κορονοϊού, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θέλει να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένουν και την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Οι συζητήσεις θα είναι συνεχείς αυτές τις μέρες στο Μαξίμου, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Τι εξετάζεται

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται:

• Η διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και η αναστολή σχολικών εκδρομών και χοροεσπερίδων.
• Εκτός από τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται σε εισήγηση για αλλαγή και στον τύπο των τεστ, από τα self-test που σήμερα υποβάλλονται οι μαθητές σε rapid test.
• Οι προσαρμογές φαίνεται ότι θα αφορούν και στο μοντέλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, με τον διαγνωστικό έλεγχο να επεκτείνεται σε όλους τους μαθητές μιας τάξης.
• Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

Ads

Διαφωνίες ειδικών

Παρά το γεγονός ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα παιδιά να μη χάσουν τις διδακτικές ώρες στις αίθουσες, ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Τζανάκης, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου, τόνισε πως «με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων».

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου αναφέρει κατηγορηματικά πως: «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».

Ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επισήμανε.