Σε συναινετικό κλίμα συνεδρίασε για πρώτη φορά την Τρίτη η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση «Siemens». Αποφασίστηκε να ζητηθούν όλες οι συμβάσεις που υπέγραψε η Siemens με το Δημόσιο και νομικά πρόσωπα (όπως ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Προαστιακό, ασφάλεια ολυμπιακών αγώνων) σε βάθος χρόνου ακόμη και πριν το 1989. Όπως έγινε γνωστό, οι αποφάσεις από όλες τις πτέρυγες ήσαν ομόφωνες.
Στην ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Τζαβάρας τόνισε ότι η έρευνα θα πάει και πιο πίσω, αφού ήδη από το 1985 υπάρχει εμπλοκή της γερμανικής εταιρίας στις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ. «Όπου υπάρχει ανάθεση στη Siemens θα ερευνηθεί καθώς και η πορεία του χρήματος» τόνισε. Θα ζητηθούν ακόμη το πόρισμα που έκανε η επιτροπή Ζορμπά και οτιδήποτε έχει σχέση με λογαριασμούς, ενώ θα σταλεί επιστολή σε όλα τα υπουργεία και εποπτευόμενους οργανισμούς να δώσουν λίστες με συμβάσεις που τυχόν έχουν συνάψει με τη γερμανική εταιρεία.
Πρόκειται για μία διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει από τον περσινό Μάιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Ο πρόεδρος της επιτροπής γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει κατεπειγόντως το βράδυ στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτημα αποστολής στη Βουλή των έξι δικογραφιών που έχουν σχηματισθεί για την υπόθεση Siemens με προτεραιότητα στα έγγραφα που απεικονίζουν διαδρομές του «μαύρου χρήματος» προς πολιτικά πρόσωπα με βάση τον εσωτερικό έλεγχο της ίδιας της εταιρείας.
Ακόμη, θα ζητηθεί η δικογραφία για την πειθαρχική και ποινική δίωξη του ανακριτή της υπόθεσης Νίκου Ζαγοριανού καθώς και τα εντάλματα του ιδίου για τους δύο βασικούς μάρτυρες και εμπλεκόμενους που διέφυγαν στο εξωτερικό (Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα), οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και οι αποφάσεις των γερμανικών δικαστηρίων.
Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε να εξετάσει τις δικονομικές προϋποθέσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξέταση του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου ακόμη και με μετάβαση κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία καθώς και να ζητηθούν όσα στοιχεία διαθέτουν η γερμανική και η ελβετική δικαιοσύνη αλλά και το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας DEBEVOISE.
Πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο Σήφης Βαλυράκης (με 11 ψήφους), αντιπρόεδρος ο Γιώργος Νικητιάδης (με 12 ψήφους) και γραμματέας η Βασιλική Τσόνογλου- Βυλλιώτη (με 11 ψήφους). Η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει συζήτηση για την κατάρτιση του καταλόγου των μαρτύρων, ο οποίος κατά ομόφωνη και πάλι γνώμη θα μείνει ανοιχτός. Πιθανόν μέχρι την διαβίβαση στοιχείων να ξεκινήσει το έργο της εξέτασης μαρτύρων με δημοσιογράφους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση.
Οι 19 βουλευτές της επιτροπής δήλωσαν παραίτηση από το δικαίωμά τους για αποζημίωση από τη συμμετοχή τους στην εξεταστική. «Θα λειτουργήσουμε χωρίς πλειοψηφίες και μειοψηφίες, ως ενιαία ομάδα και ελπίζουμε στην κατάληξη σε κοινό πόρισμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σήφης Βαλυράκης.
Ενώπιον της επιτροπής Μητσοτάκης και Καραμανλής;
Η διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού την πρόθεση να καταθέσει εφ’ όλης της ύλης έχει διατυπώσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ δεν αποκλείεται ενώπιον την επιτροπής να βρεθεί και ο κ. Καραμανλής.
Σύμφωνα με το σημερινό άρθρο του «Βήματος», ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά προκαλεί την κλήτευσή του, εκτιμά πως ο επίτιμος είναι αποφασισμένος, εφόσον προσκληθεί, να παραστεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και να καταθέσει «για όλους και για όλα». Η εφημερίδα διαβλέπει στην ουσία μια ανταλλαγή σιωπηλών απειλών, με τον πρώην πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα στη νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ότι μπορεί, αν θέλει, να προκαλέσει ζημιά στην εικόνα του κόμματος ανασαλεύοντας παλιές υποθέσεις, με αντάλλαγμα μια «ομπρέλα» προστασίας για τα παιδιά του, Ντόρα Μπακογιάννη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να πέσει στην «παγίδα» του πρώην πρωθυπουργού και χθες επανέλαβε τη γραμμή του «όλα στο φως» και «ας ματώσει το κόμμα του».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» η γερμανική δικαιοσύνη είναι κάτοχος ενός CD με συνομιλίες του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Πρόκειται για συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί και στις οποίες ο πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas αποκαλύπτει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας και μίζες που δόθηκαν για έργα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι συγκεκριμένες αποδείξεις φυλάσσονται σε CD που βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας του Μονάχου. Η πρόσβαση σε αυτό είναι απαγορευμένη. Το εν λόγο CD περιέχει συνομιλίες του Χριστοφοράκου με τους συνηγόρους υπεράσπισης που αποκαλύπτουν πλήθος πληροφοριών για το σκάνδαλο της Siemens, ωστόσο, ως προϊόν υποκλοπής δεν μπορεί να αξιολογηθεί από τα δικαστήρια. «Όχι μόνο δεν θα αξιολογήσουμε το υλικό, αλλά ούτε θα το ακούσουμε» επισήμανε η γενική Εισαγγελέας, Μπάρμπαρα Στόκιντζερ. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, πίσω από τις υποκλοπές βρίσκονται ο πρώην οικοδεσπότης του Χριστοφοράκου στο Ρόζενχάιμ, ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ και ένα ακόμη πρόσωπο με ποινικό μητρώο.
Την ίδια ώρα, κενά βλέπει η εφημερίδα η «Ελευθεροτυπία» στην απάντηση του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, σχετικά με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για επαφές του κ. Παμπούκη με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Γιατί ο ίδιος προσκαλεί σε γεύμα τον Μ. Χριστοφοράκο μέσω τηλεγραφήματος που του στέλνει (στις 8/01/2005), αναρωτιέται η χθεσινή Ελευθεροτυπία, ενώ δε διευκρινίζει αν οι δυο τους συναντήθηκαν στις 25 Μαΐου 2004 στο G.Β. Corner. Επιπλέον, ο κ. Παμπούκης δεν λέει αν έγινε ή όχι συνάντηση με τον Μ. Χριστοφοράκο στο γραφείο του στις 23 Φεβρουαρίου 2004, ούτε φυσικά ποιος ήταν ο σκοπός της όπως, δεν εξηγεί και άλλη μία εγγραφή της 23ης Ιανουαρίου 2004 που επίσης παραπέμπει σε συνάντηση των δύο στο δικηγορικό γραφείο του κ. Παμπούκη και τέλος, δεν ξεκαθαρίζει αν γνώριζε τον Μ. Χριστοφοράκο, τονίζει η εφημερίδα.
Ο Διονύσης Δενδρινός, ένας εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του C4I, προσέφερε πάντως στήριξη στον υπουργό Επικρατείας, τονίζοντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι ουδέποτε υπήρξε συνεργασία μεταξύ του δικηγορικού γραφείου του κ. Παμπούκη και της Siemens.
Κατηγορηματικός ότι δεν είχε ποτέ σχέση ή επαφή με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο εμφανίστηκε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα ημερολόγια που διατηρούσε το δεξί χέρι του Χριστοφοράκου. «Δηλώνω ότι πρόκειται για αναφορές που θίγουν βαθύτατα την τιμή και την υπόστασή μου, καθώς ως πρόσωπο και αναμφισβήτητα έντιμος πολιτικός, ουδεμία σχέση ή επαφή είχα ουδέποτε με τον κ. Χριστοφοράκο» τόνισε ο κ. Γιακουμάτος.
Στο μεταξύ χθες, με διαδικαστικές αψιμαχίες έκανε πρεμιέρα στο Κοινοβούλιο η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η ΝΔ ζήτησε την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία να απαντά, αμφισβητώντας το δικαίωμα συμμετοχής του επικεφαλής της ομάδας βουλευτών της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια. Η Εξεταστική για το Βατοπέδι οδηγήθηκε σε ολιγοήμερη αναβολή, χωρίς να εκλέξει το προεδρείο της.
Οπως έχει ανακοινωθεί, οι δύο Εξεταστικές Επιτροπές θα παραδώσουν τα πορίσματά τους στις 15 και 17 Μαρτίου αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >