Στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν εντατικολόγοι απαντά η  Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της.

Ads

Όπως εξηγεί, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της για μια ακόμη φορά επιστρατεύει το ίδιο επιχείρημα ότι “δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τους διορίσουμε στις ΜΕΘ”, την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί πληρούν τις προδιαγραφές, την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η χώρα μας δε διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή είναι η μισή αλήθεια».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν ήθελε, ούτε τώρα θέλει να λύσει το θέμα. Βασίστηκε σε γιατρούς επικουρικούς ομήρους για να αποφύγει τους μόνιμους διορισμούς».

Τέλος, ζητά επιτακτικά «προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων υγειονομικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές) σε μόνιμες θέσεις».

Ads

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για τον διορισμό σε ΜΕΘ μόνιμου ειδικευμένου Επιμελητή Β’ ιατρού, δεν απαιτείται ο τίτλος εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία αλλά μόνο ο τίτλος της κύριας ειδικότητας (Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής ή Καρδιολογίας ή Νεφρολογίας) και έτσι ακριβώς άλλωστε γίνεται η προκήρυξη αυτών των θέσεων.

Ο νέος μόνιμος Επιμελητής Β’ μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της θητείας του στην ΜΕΘ συμπληρώνει και τα 2 έτη εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία ώστε να μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να αποκτήσει και τον τίτλο εξειδίκευσης.

Η ΟΕΝΓΕ από τον Μάρτιο του 2020 απαιτεί τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των ειδικευμένων ιατρών που κάνουν αίτηση για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ.

Αυτό για τις ΜΕΘ θα σήμαινε πολλούς νέους Επιμελητές Β’ που από την πρώτη στιγμή θα εργάζονταν δίπλα στους ήδη υπηρετούντες εντατικολόγους και που σήμερα θα είχαν σχεδόν ολοκληρώσει και τα 2 έτη της εξειδίκευσης.

Η κυβέρνηση δεν ήθελε, ούτε τώρα θέλει να λύσει το θέμα. Βασίστηκε σε γιατρούς επικουρικούς ομήρους για να αποφύγει τους μόνιμους διορισμούς και τον Νοέμβριο του 2020 αναγκάστηκε να υλοποιήσει το αίτημά μας μόνο εν μέρει».