Με επείγουσα επιστολή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους γιατρούς να σταματήσουν να συνταγογραφούν χλωροκίνη, υπό την πίεση ασθενών, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά αντιεπιστημονική συμπεριφορά και πρέπει να σταματήσει. 

Ads

Όπως τονίζει ο ΠΙΣ, μετά τη χθεσινή παρέμβασή του στην οποία ενημέρωνε για τη διάθεση της χλωροκίνης μόνο με φυλασσόμενη ιατρική συνταγή, παρατηρήθηκε αύξηση της συνταγογράφησης της ουσίας. 

«Η συνταγογράφηση της χλωροκίνης με σκοπό τη δημιουργία αποθεμάτων για μελλοντική χρήση στα σπίτια ασθενών από ιατρούς που δεν την συνταγογραφούσαν στο παρελθόν, υπό την πίεσή τους, συνιστά αντιεπιστημονική συμπεριφορά και πρέπει να σταματήσει», τονίζει ο ΠΙΣ και προσθέτει: 

«Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και ενδείξεις (οι οποίες βεβαίως αναμένονται) για τη χρήση της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, θα πρέπει η χλωροκίνη να συνταγογραφείται αποκλειστικά και μόνον στους ασθενείς για τους οποίους υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις.

Ads

Δεδομένου ότι οι συνταγές φυλάσσονται επί διετία, όλοι όσοι έχουν συνταγογραφήσει χλωροκίνη, χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις ή σε αδικαιολόγητες ποσότητες, είναι εκτεθειμένοι σε έλεγχο από τους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους. Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου σας». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες αρκετός κόσμος έσπευσε στα φαρμακεία στα φαρμακεία να προμηθευτεί το φάρμακο Plaquenil επειδή θεωρήθηκε, παρερμηνευμένα, ότι η δραστική ουσία του, χλωροκίνη, «θεραπεύει» τον κοροναϊό.

Η αυξημένη ζήτηση παρατηρήθηκε μετά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό την Τετάρτη, στο πλαίσιο της οποίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στις κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης που γίνονται σε Γαλλία και Κίνα, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία.

Η προσέλευση του κόσμου στα φαρμακεία και η πίεση να αγοράσει το φάρμακο με την εν λόγω δραστική ουσία σήμανε συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα, αφού, το εν λόγω φάρμακο, αφενός ουδεμία σχέση έχει με την καταπολέμηση του κοροναϊού, αφετέρου, η χλωροκίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες, έως και θάνατο, εάν δεν χορηγηθεί με τον δέοντα τρόπο και για τον σωστό λόγο. Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενώ σχετικές δηλώσεις έκαναν και γιατροί επιστήμονες. 

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου