Συνολικά δέκα είναι, πλέον, τα συνολικά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, καθώς προστέθηκαν δύο νέες μολύνσεις στην Αττική και τρείς στην Πελοπόννησο στα ήδη πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα των προηγούμενων ημερών. Την ίδια στιγμή διερευνώνται άλλα εννέα περιστατικά ως ύποπτα στην Κρήτη.
Πάντως, ο κατάλογος περιστατικών με μετάλλαξη Όμικρον θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Ελλάδα, ενώ επικρατεί παγκόσμιος συναγερμός καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία παραλλαγή του κορονοϊού δεν διαδόθηκε τόσο γρήγορα εκτιμώντας μάλιστα ότι βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες.
Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε την ανησυχία ότι ο κόσμος θεωρεί την Όμικρον ήπια μετάλλαξη καθώς προειδοποίησε ότι «ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα».
Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες. «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» του SARS-CoV-2, εξήγησε.
ΠΟΥ: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της λοίμωξης και το επίπεδο μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον του ιού, η οποία ενέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Στην εβδομαδιαία επιδημιολογική ενημέρωση ανέφερε, πάντως, ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί καλύτερα ο βαθμός στον οποίο η Όμικρον μπορεί να διαφεύγει είτε από την τεχνητή ανοσία μέσω των εμβολίων είτε από τη φυσική που προκαλεί η νόσηση. «Έτσι, ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα ανησυχητική μετάλλαξη παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας το 99,2% των περίπου 880.000 κρουσμάτων που καταχωρήθηκαν στην παγκόσμια επιδημιολογική βάση δεδομένων GISAID με δείγματα των τελευταίων 60 ημερών. Η τάση, ωστόσο, μειώνεται στο ποσοστό των μεταλλάξεων Alpha, Beta και Gamma με την εμφάνιση της Όμικρον.
Φόβοι Moderna: Πιθανή μια υπερ-μετάλλαξη
Μπορεί να μειώνεται η τάση εξάπλωσης της Δέλτα, αλλά ένας επιπλέον λόγος ανησυχίας των επιστημόνων είναι η εμφάνιση μιας υπε-μετάλλαξης του κορονοϊού. Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, Πολ Μπάρτον, τόνισε πως ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ – μετάλλαξη.
Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Όμικρον: προειδοποίηση ΠΟΥ και το εφιαλτικό σενάριο της «υπερμετάλλαξης»
Όπως είπε, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα. Οι λοιμώξεις που προκαλεί ο SARS-CoV-2 συνήθως περιλαμβάνουν μόνον ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις δύο, πιθανώς από διαφορετικές πηγές, μπορούν να μολύνουν ένα άτομο ταυτόχρονα. Εάν αυτά μολύνουν επίσης το ίδιο κύτταρο, τότε μπορεί να είναι σε θέση να ανταλλάξουν DNA και να δημιουργήσουν μια νέα έκδοση του ιού.
Ο Μπάρτον είπε στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι θα ήταν «σίγουρα» δυνατό να ανταλλάξουν γονίδια και να ενεργοποιήσουν μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή, ωστόσο σημείωσε πως κάτι τέτοιο είναι σπάνιο. Για παράδειγμα, όπως είπε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, όταν συνυπήρχε η Δέλτα με την Άλφα δεν υπήρξε συνδυασμός.νΓενικότερα, μόνο τρία στελέχη του κορονοϊού που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς έχουν καταγραφεί, με τον ιό να βασίζεται κυρίως σε τυχαίες μεταλλάξεις.
Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα συμβάντα, που επιστημονικά ονομάζονται «γεγονότα ανασυνδυασμού», είναι πιθανά αλλά απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και τη σύμπτωση κατά βάση μη ελεγχόμενων γεγονότων.νΜε την Όμικρον πάντως να κυριαρχεί και τη Δέλτα να μην έχει εξαλειφθεί, ο κίνδυνος για τη δημιουργία μιας υπερ – μετάλλαξης είναι ορατός, με τον Μπάρτον να επισημαίνει πως αν αυτό θα συμβεί, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >