H πρώτη βιώσιμη επιπλέουσα πόλη στον κόσμο είναι γεγονός. Η δημιουργία της υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί μια απάντηση στην κλιματική κρίση και την επακόλουθη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ads

Η συμφωνία υπεγράφη στις 18 Νοεμβρίου 2021 μεταξύ του δήμου της πόλης Busan στη Νότια Κορέα, του οργανισμού UN-Habitat (το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς) και της OCEANIX. Ο σχεδιασμός έχει γίνει από τον όμιλο Bjarke Ingels Group (BIG) και το έργο θα ολοκληρωθεί έως το 2025.

Η Oceanix City, χτίζεται στα ανοικτά των ακτών της πόλης Busan, η οποία φιλοξενεί 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα ναυτιλιακά λιμάνια στον κόσμο.
Η κατασκευή της εκτιμάται ότι θα κοστίσει 150 εκατομμύρια λίρες και στόχος είναι να στεγάσει περίπου 10.000 κατοίκους.

«Αντί να παλεύουμε με το νερό, ας μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με αυτό. Οι βιώσιμες επιπλέουσες πόλεις είναι μέρος του οπλοστασίου στρατηγικών κλιματικής προσαρμογής που έχουμε διαθέσιμο. Μέσα από την ιδέα της επιπλέουσας πόλης, προσβλέπουμε στην εξέλιξη λύσεων κλιματικής προσαρμογής και βασισμένων στη φύση και η ιδανική επιλογή για την πρώτη είναι η Busan» επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Maimunah Mohd Sharif.

Ads

Η Νότια Κορέα είναι ευάλωτη σε πολλές φυσικές καταστροφές, όπως τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες, κατολισθήσεις, χιονοθύελλες, τσουνάμι και σεισμούς, ενώ παράκτιες πόλεις όπως η Busan απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Με τις περίπλοκες αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι παράκτιες πόλεις, χρειαζόμαστε ένα καινούργιο όραμα στο οποίο θα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν ο κόσμος, η φύση και η τεχνολογία. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Busan για να κάνουμε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση βιώσιμων οικισμών στον ωκεανό» είπε ο δήμαρχος της Busan, Park heong-joon.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια τρομερή απειλή, αλλά η βιώσιμη επιπλέουσα υποδομή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτής της διαφαινόμενης καταστροφής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που γράφουμε ιστορία με την Busan και τον UN-Habitat αναγγέλλοντας το επόμενο σύνορο της ανθρωπότητας» υποστήριξαν οι συνιδρυτές του OCEANIX, Itai Madamombe και Marc Collins Chen.

image

image

Η απειλή

Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% των μεγαλουπόλεων του πλανήτη -συνήθως εκείνων με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων- βρίσκονται σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από μια μεγάλη ακτή.

Λόγω της κλιματικής κρίσης οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περισσότερο από ένα μέτρο έως το 2100, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν σε παράκτιες κοινότητες.

Εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες και δισεκατομμύρια ζημιών σε υποδομές και περιουσίες είναι το μέλλον που προδιαγράφεται αν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει με ριζικές λύσεις την κλιματική κρίση.

Το UN-Habitat θα συλλέξει και θα αναλύσει δεδομένα από την πλωτή πόλη και θα χρησιμοποιήσει τα ευρήματα για μελλοντικά παρόμοια πρότζεκτ. Ήδη η Oceanix δηλώνει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλες 10 κυβερνήσεις για παρόμοια έργα, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί εάν το πρωτότυπο της Busan αποδειχτεί επιτυχημένο.

image

Πως θα είναι η πόλη

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές η πλωτή αυτή πόλη θα αποτελείται από αρθρωτές εξαγωνικές πλατφόρμες που επιπλέουν στο νερό και θα φιλοξενεί συνολικά 10.000 ανθρώπους.

Αυτές οι πλατφόρμες θα ενισχυθούν με μια επίστρωση ασβεστόλιθου που είναι περισσότερο από δύο φορές πιο σκληρή από το σκυρόδεμα και θα υψώνονται στη θάλασσα.

Το σχήμα της θα είναι κυκλικό, θα αποτελείται από μικρότερες πλωτές γειτονιές, ενώ κανένα από τα κτίρια δεν θα ξεπερνά τους επτά ορόφους, για να αντέχουν στους ισχυρούς ανέμους της θάλασσας και να επιτρέπουν στο φως να διαχέεται σ’ όλα τα οικήματα.

image

image

image

Η πόλη έχει σχεδιαστεί για να επιβιώνει από τυφώνες της κατηγορίας 5, θα είναι αντιπλημμυρική καθώς είναι σχεδιασμένο να υψώνεται με τη θάλασσα και θα αποτελείται από μια σειρά από νησιά που επιπλέουν στη θάλασσα.

Θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες, θα παράγει, επίσης, τη δική της τροφή και γλυκό νερό.

Τα ειδικά κλουβιά κάτω από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιηθούν για να φιλοξενήσουν χτένια, φύκια ή άλλες μορφές θαλασσινών, ενώ τα συστήματα aquaponic θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν απόβλητα από ψάρια για να γονιμοποιήσουν φυτά. Επίσης οι κάτοικοί της θα καλλιεργούν τον δικό τους κήπο με λαχανικά.

image

image

Εντός της πόλης θα υπάρχουν πλατφόρμες με δημόσιες πλατείες, αγορές, νοσοκομεία, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι. Το έργο πρόκειται να είναι οικολογικό μιας και όλα τα κτίσματα της δεν θα κατασκευαστούν από τσιμέντο αλλά από τοπικά «πράσινα» υλικά, όπως το μπαμπού.

Οι ενεργειακές ανάγκες θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες.