Η κατάσχεση μεγάλων εμπορικών αγροκτημάτων, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε λευκούς, συνεχίζεται στη Ζιμπάμπουε παρά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι οι απλοί εργαζόμενοι στα αγροκτήματα, οι οποίοι ζητούν από τους επικεφαλής της Αναπτυξιακής Κοινότητας της Νότιας Αφρικής (SADC) να επέμβουν άμεσα.

Ads

Από το 2000, περίπου ένα εκατομμύριο αγρότες σε ολόκληρη τη Ζιμπάμπουε έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα αγροκτήματα στα οποία δούλευαν, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC). Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αγροτών σε ολόκληρη τη χώρα, που υπολογίζεται περίπου σε 1,3 με 1,9 εκατομμύριο άτομα πριν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις γης. Μάλιστα, ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων στη Ζιμπάμπουε (People Against Suffering, Suppression, Oppression and Poverty PASSOP) υπολογίζει ότι περίπου 100.000 αγρότες από τη Ζιμπάμπουε εργάζονται τώρα σε αγροκτήματα στη Νότιο Αφρική.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών που σκέφτονται και εκείνοι τη λύση της μετανάστευσης, όταν ξεκίνησε η αγροτική μεταρρύθμιση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε το 2000, ήταν πολλά υποσχόμενη. «Υπόσχονταν ότι θα δώσουν σε εμάς του εργάτες καλούς μισθούς μετά την απομάκρυνση των λευκών αγροτών», τονίζουν. Αλλά τα πράγματα γρήγορα άλλαξαν. «Μέλη και οπαδοί του ZANU-PF (κόμμα του Μουγκάμπε) άρχισαν να χτυπούν και να βιάζουν εργάτες και να τους ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου. Έδιωχναν ιδιοκτήτες από τα αγροκτήματά τους μαζί με τους υπαλλήλους τους και κάποιοι ιδιοκτήτες έφευγαν μακριά χωρίς να πληρώσουν τους εργάτες», επισημαίνουν.

Από όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχουν κατασχεθεί τουλάχιστον τρία μεγάλα αγροκτήματα – Usasa Seedlings, Mount Carmel (αγρόκτημα μάνγκο) και αγρόκτημα εσπεριδοειδών Stockdale.

Ads

Στο Stockdale εισέβαλε τον Απρίλιο του 2009 ο ομιλητής του κοινοβουλίου της Ζιμπάμπουε, Edna Madzongwe, και το κατάσχεσε παρά την απόφαση δικαστηρίου της SADC που ελεγε ότι 78 λευκοί αγρότες που μπορεί να έχαναν τα αγροκτήματά τους μπορούσαν να διατηρήσουν τη γη τους. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των αγροτών το Νοέμβριο του 2008, βρίσκοντας ότι το πρόγραμμα αναδιανομής της γης έκανε διακρίσεις βάσει της φυλής.
Γενικά, εκτιμάται ότι περίπου 60.000 εργαζόμενοι σε αγροκτήματα ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς, συχνά στην άκρη του δρόμου στην περιοχή από όπου είχαν εκδιωχθεί, περιμένοντας την κυβέρνηση να βρει μια λύση. Μακροπρόθεσμα, οι εργάτες πιστεύουν ότι η αγροτική μεταρρύθμιση θα λειτουργήσει στη Ζιμπάμπουε μόνο αν η γη που έχει κατασχεθεί από μέλη του ZANU-PF τα τελευταία δέκα χρόνια, παραδοθεί στο κράτος.

Ο Stephen Greenberg, ειδικός στην αγροτική μεταρρύθμιση και ακαδημαϊκός που βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, επισημαίνει ότι η η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής είχε μια «θετική» συζήτηση με τους αγρότες για την προώθηση της γεωργίας μικροκαλλιεργητών. Αντί να αγοράζει τα τεράστια αγροκτήματα λευκών ιδιοκτητών και να τα μεταβιβάζει σε λίγα άτομα, ένα νέο μοντέλο γεωργίας μικροκαλλιεργητών θα χωρίζει σε πολλά κομμάτια τα αγροκτήματα με σκοπό να έχουν περισσότεροι πρόσβαση στη γη. Ο ίδιος αναφέρει ότι το συγκεκριμμένο μοντάλο έχει ήδη εφαρμοστεί στο Masvingo, νοτιοανατολική Ζιμπάμπουε.

Πηγή: ipsnews