Η υπόθεση της κρίσης του Έβρου και της έλλειψης έγκαιρης πληροφόρησης των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας μέχρι την έλευση των προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα των Καστανέων, είναι η ένδειξη ότι εδώ και καιρό, τα πράγματα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν κυλάνε ομαλά.
Η ΕΥΠ συζητήθηκε ιδιαίτερα μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου, τόσο με την απευθείας υπαγωγή της στον Πρωθυπουργό, όσο και με την πολυσυζητημένη επιλογή του πρώην στελέχους security Π. Κοντολέοντα για τη νευραλγική θέση του Διοικητή, μάλιστα με φωτογραφική ρύθμιση καθώς δεν διέθετε καν πτυχίο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr, στο νέο καθεστώς που έχει επιβληθεί στην ΕΥΠ, με το στενό εναγκαλισμό του Μεγάρου Μαξίμου, υπό την εποπτεία του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου και ανιψιού του Κ. Μητσοτάκη, Γ. Δημητριάδη, καταγράφονται κάποιες πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πλέον αξιοπρόσεκτη είναι πως διαβιβάστηκαν αρμοδιότητες από το Πρωθυπουργικό Γραφείο προς το Διοικητή της ΕΥΠ, εκείνος με τη σειρά του τις διαβίβασε στους Υποδιοικητές και εκείνοι, τέλος, σε διευθυντές.
Κίνδυνος παράκαμψης και παραθεσμικής εξουσίας
Αυτή η αξιοσημείωτη «διάχυση» της δικαιοδοσίας δημιουργεί μεν υπερ-εξουσίες σε χαμηλές, ιεραρχικά, βαθμίδες αλλά ταυτόχρονα, όπως έχουν εντοπίσει πρόσωπα που γνωρίζουν το χώρο, δίνει τη δυνατότητα στην «κορυφή» να παρακάμπτει την ιεραρχία και να χειραγωγεί απευθείας χαμηλότερα στελέχη, ένα αξιοσημείωτο κίνδυνο παραθεσμικής εξουσίας. Πάντως, παρά τον τεράστιο θόρυβο και τη φθορά που προκάλεσε η τοποθέτηση Κοντολέοντα, ο Διοικητής της ΕΥΠ, δεν φέρεται να έχει λάβει καθοριστικές αποφάσεις για την οργάνωση και λειτουργία, ενεργώντας κυρίως διεκπεραιωτικά ενώ η Υπηρεσία βιώνει μια μεγάλη αποσύνθεση των δικτύων της και των κλιμακίων του εξωτερικού.
Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι όλο αυτό το εφεύρημα είναι απλώς ένας προσωρινός τρόπος λειτουργίας μέχρι τις οριστικές «εκκαθαρίσεις» που εκκρεμούν. Αυτές θα προκύψουν με το νέο οργανόγραμμα που, επίσημα ή ανεπίσημα, θα υπαγορευτεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Μοιραία και το μοντέλο που θα προκύψει, κατά τα πρότυπα του «επιτελικού» κράτους, θα μειώνει την αυτοτέλεια και θα αυξάνει την εξάρτηση από το Μέγαρο Μαξίμου, θα υπαχθεί και η ΕΥΠ στο συγκεντρωτικό μοντέλο της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη.
Τέλος, ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί αλλά και της διχογνωμίας στο εσωτερικό, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να «ξεπαγώσει» τον πολυσυζητμένο διαγωνισμό
για την πρόσληψη 302 πρακτόρων στην ΕΥΠ μετά από 10 χρόνια. Ένα διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο είχε κατηγορήσει ως αντιπολίτευση η ΝΔ αλλά ως κυβέρνηση αποφάσισε να τον ολοκληρώσει με βάση τις αρχικές αιτήσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >