Η μετάλλαξη «Όμικρον», μπορεί μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί σε περίπου 40 χώρες, ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι που οφείλονται σε αυτήν. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως η εμφάνισή της ενδέχεται να βλάψει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι οι τελευταίες χώρες στις οποίες εντοπίστηκε η «Όμικρον», ενώ στην Νότια Αφρική τα κρούσματα αυξάνοντα ραγδαία. Ο ΠΟΥ έχει τονίσει πως θα χρειαστούν εβδομάδες για να καθοριστεί το πόσο μολυσματική είναι, εάν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, αλλά και πόσο αποτελεσματικές είναι οι θεραπείες και τα εμβόλια εναντίον της.
Ο διευθυντής έκτακτων καταστάσεων του οργανισμού, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε πως «θα βρούμε τις απαντήσεις που χρειάζονται όλοι εκεί έξω». Την Παρασκευή, ο ΠΟΥ επεσήμανε πως δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές θανάτων από την «Όμικρον», ωστόσο, με δεδομένη την εξάπλωσή της, μπορεί να ευθύνεται για τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα συνολικά της Ευρώπης, τους επόμενους μήνες, τόνισε.
Η νέα παραλλαγή θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη, όπως έκανε και η «Δέλτα», προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Ακόμα και πριν την εμφάνιση αυτής της μετάλλαξης, ανησυχούσαμε πως η ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται, χάνει κάπως τη δυναμική της», είπε. «Μια νέα μετάλλαξη, που μπορεί κιόλας να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα, μπορεί να μειώσει την αυτοπεποίθηση».
Μια προκαταρκτική μελέτη από ερευνητές στη Νότια Αφρική, όπου η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά, στις 24 Νοεμβρίου, δείχνει ότι το νέο στέλεχος συνδέεται με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επαναλοιμώξεων, σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Ειδικότερα, ο κίνδυνος επαναλοίμωξης από την «Όμικρον» υπολογίστηκε ότι είναι τουλάχιστον 2,4 φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με τη «Βήτα» ή τη «Δέλτα».
Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, δήλωσε πως η εμφάνιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης οφείλεται στις ανισότητες όσον αφορά τον παγκόσμιο εμβολιασμό. «Η επιστημονική κοινότητα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να εμφανιστούν νέες παραλλαγές, σε περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε. «Είναι απίστευτο το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο είμαστε συνδεδεμένοι».
Ο Ουγούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε πως η εταιρεία πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόσει το εμβόλιο στη νέα παραλλαγή αρκετά γρήγορα. Είπε επίσης πως τα τρέχοντα εμβόλια θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία ενάντια στην πρόκληση σοβαρής ασθένειας, παρά τις μεταλλάξεις. «Πιστεύω πως κάποια στιγμή θα χρειαστούμε νέο εμβόλιο κατά της νέας παραλλαγής. Το ερώτημα είναι πόσο επείγον είναι κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Συνεχίζεται η διάδοση
Στην Αμερική, έξι ακόμη Πολιτείες επιβεβαίωσαν κρούσματα της «Όμικρον». Το Νιου Τζέρσεϋ, το Μέριλαντ, το Μιζούρι, η Νεμπράσκα, η Πενσυλβάνια και η Γιούτα ανέφεραν τις πρώτες περιπτώσεις της «Όμικρον». Έχει επίσης βρεθεί στην Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Χαβάη, τη Μινεσότα και τη Νέα Υόρκη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι διερευνούν πιθανές περιπτώσεις της παραλλαγής και σε άλλες πολιτείες.
Μάλιστα, δύο περιπτώσεις αφορούσαν κατοίκους οι οποίοι δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα.
Η Αυστραλία ανέφερε την Παρασκευή ότι τρεις μαθητές στο Σίδνεϊ βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή, παρά τους περιορισμούς στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Στον Καναδά, εντοπίστηκαν 15 συνολικά περιπτώσεις της «Όμικρον». Η επικεφαλής της δημόσιας υγείας, Τερέισα Ταμ, ανακοίνωσε 11 κρούσματα της μετάλλαξης. Όλα τα άτομα είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό. Λίγες ώρες μετά, ένα παιδί ακόμη βρέθηκε θετικό, ενώ πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική. Στη συνέχεια, το Τορόντο ανέφερε 3 περιπτώσεις της «Όμικρον».
Στη Νορβηγία, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 13 άτομα που προσβλήθηκαν από κορονοϊό, μετά από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι στο Όσλο την περασμένη εβδομάδα, είχαν την παραλλαγή «Όμικρον».
Στην Ολλανδία 18 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον.
Η Νότια Κορέα, ανέφερε τρεις ακόμη περιπτώσεις της νέας μετάλλαξης (συνολικά 9), την ώρα που σημείωσε και ρεκόρ κρουσμάτων (5.352).
Η Μαλαισία, ανέφερε την Παρασκευή πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της Όμικρον, σε ξένο φοιτητή που έφτασε από τη Νότια Αφρική στις 19 Νοεμβρίου. Εμφάνιση της παραλλαγής σημειώθηκε επίσης και στη Σρι Λάνκα.
Τα κράτη υιοθετούν μέτρα
Ήδη εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, πολλά ευρωπαϊκά κράτη είχαν αναγκαστεί να επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα lockdown.
Με μια νέα κατάσταση να διαμορφώνεται και την ανησυχία να αυξάνεται, το Βέλγιο, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως τα Δημοτικά σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Στη Γερμανία, οι περιφερειακοί ηγέτες συμφώνησαν σε νέα μέτρα, όπως η απαγόρευση πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά, για να αποθαρρύνουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Η Ιρλανδία επίσης θα κλείσει τα νυχτερινά κέντρα και θα επαναφέρει κανόνες κοινωνικής απόστασης κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >