Το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη επιχειρεί τελικώς και επιτελικώς να παρακάμψει τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά εργαλεία διαφάνειας, λογοδοσίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, καθιστώντας δύσκολη την απρόσκοπτη πρόσβαση στις αποφάσεις της Διοίκησης για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, σύμφωνα την αξιωματική αντιπολίτευση.
Για τα θέματα που προκύπτουν από την προβληματική λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ», όπως διατυπώθηκε και σε σχετικό ρεπορτάζ του tvxs.gr, κατατέθηκε η σχετική ερώτηση 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).
Σύμφωνα με την Δ. Αυγέρη, έχει διαπιστωθεί ότι η «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» βρίσκεται ολοένα και συχνότερα εκτός λειτουργίας, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οι υπολογιστικοί πόροι που έχουν διατεθεί για το σύστημα έχουν εξαντληθεί. Επιπλέον, παρατηρούνται επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων υπογραψάντων υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων από τα υπουργεία στα οποία είχαν υπηρετήσει. Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και το 2014, με την «απώλεια» ηλεκτρονικών συνδέσμων, η οποία έχει ως συνέπεια την αδυναμία εύρεσης στοιχείων και πληροφοριών. Τέλος, και παρά τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για αναβάθμιση και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης στο Δημόσιο, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την υποδοχή ενός διαρκώς αυξανόμενου όγκου πληροφοριών στο σύστημα της πλατφόρμας.
Η «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», μια πρωτοπόρα κατάκτηση της Δημόσιας Διοίκησης, μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε υποδειγματικά. Σήμερα, με τη σταδιακή απαξίωση και υποβάθμισή της ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει άλλο ένα φιλέτο για ιδιώτες, με τις γνωστές συνέπειες που έχει μια τέτοια παραχώρηση για την αξιοπιστία του συστήματος.
Οι 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητούν τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», αλλά και για την καλύτερη αξιοποίησή της.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
ΠΡΟΣ
κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
– Εσωτερικών
– Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»
Από το 2010, ένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά εργαλεία διαφάνειας, λογοδοσίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης και των κυβερνητικών οργάνων είναι το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (ν.3861/2010). Στη διαδικτυακή πλατφόρμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» αναρτώνται αποφάσεις και πράξεις της Διοίκησης, στις οποίες εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.
Ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση επιδεικνύει μια συνεχή τάση υποβάθμισης και απαξίωσης της χρησιμότητας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, παρότι η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητά της καθίστανται καθημερινά ακόμη πιο επιτακτικές. Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι φορές που η πλατφόρμα είναι εκτός λειτουργίας.
Η κατάρρευση του συστήματος οφείλεται σε μεμονωμένα τεχνικά προβλήματα ή στο ότι τελικά η κυβέρνηση δεν θέλει και κατά συνέπεια δε στηρίζει οικονομικά και τεχνικά την ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Όπως καταδεικνύεται σε δημοσιεύματα, οι υπολογιστικοί πόροι που έχουν διατεθεί για το σύστημα, έχουν εξαντληθεί (1.3.2020, https://tvxs.gr/news/ellada/rixnoyn-mayro-sti-diaygeia, «Ρίχνουν «μαύρο» στη Διαύγεια»).
Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για αναβάθμιση και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης στη Δημόσια Διοίκηση, ουδεμία μέριμνα έχει λάβει μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή του διαρκώς αυξανόμενου όγκου πληροφοριών ή να δημιουργηθεί ένα λειτουργικότερο και ευκολότερο στη διαχείριση περιβάλλον. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρώντας κανείς μια απλή αναζήτηση, εύκολα ανακαλύπτει επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων υπογραψάντων υπουργών, προηγούμενων κυβερνήσεων, από τα υπουργεία στα οποία είχαν υπηρετήσει (όπως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπουργείο Παιδείας κλπ). Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν κατά το έτος 2014, με την «απώλεια» ηλεκτρονικών συνδέσμων και συνεπώς της δυνατότητας ανεύρεσης στοιχείων και πληροφοριών.
Επειδή, η πλατφόρμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε υποδειγματικά και αποτελούσε μια πρωτοπόρα κατάκτηση της Δημόσιας Διοίκησης στο πεδίο της διαφάνεια, της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου.
Επειδή, με τη συνεχή απαξίωσή και την υποβάθμιση ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί πρόσφορο έδαφος για ανάθεση της διαχείρισής της σε ιδιώτες, με όποια συνέπεια έχει αυτό για την αξιοπιστία στου συστήματος.
Επειδή, τα κρούσματα παράκαμψης της ηλεκτρονικής «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» από το παρόν επιτελικό κράτος πληθαίνουν.
Επειδή, η ολιγωρία των αρμόδιων οργάνων της κυβέρνησης έχει καταστήσει δυσλειτουργική την πλατφόρμα.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση του ηλεκτρονικού προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα(Δώρα)
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισάβετ
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >