To πρώτο καμπανάκι το έκρουσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Προειδοποίησε για σημαντικές επιπτώσεις του κορονοϊού στην πορεία της ελληνικής οικονομίας (σημ: τουλάχιστον εκεί αποδίδονται αν και τα μηνύματα ήταν αρνητικά και πριν την εμφάνισή του ιού), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην απώλεια 0,9 μονάδων του ΑΕΠ (στο βασικό σενάριο).
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας εξέφρασε την ανησυχία του κινούμενος πλέον πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ έως 2,3% με 2,5% έναντι 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020. Σημειώνεται πως οι εν λόγω προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, σημαντικά χαμηλότερες από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, ήταν πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας και οι αναθεωρημένες λόγω κοροναϊού αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, υπάρχουν τρία αρνητικά σενάρια για την ανάπτυξη της οικονομίας φέτος.
Βάσει του καλύτερου σεναρίου η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,2% και με το χειρότερο θα πέσει στο 1,88%. Η δε επίδραση του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί κυρίως σε δύο πεδία: στην επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών λόγω μείωσης των τουριστικών εισπράξεων καθώς και της μείωσης των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές κλπ και στην μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης (κλάδος εστίασης, διασκέδαση και ψυχαγωγία, οικοδομή κλπ)».
Το δεύτερο καμπανάκι ήρθε από το ΙΟΒΕ, το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Το ινστιτούτο αναφέρει μεν πως ο δεικτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε σε συψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, επισημαίνει ωστόσο πως είναι αβέβαιο σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη πρόσφατες εστίες ισχυρής αβεβαιότητας, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η επιδημία κορονοϊού, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτογενούς έρευνας του ΙΟΒΕ πραγματοποιήθηκε πριν την έξαρσή τους.
Το τρίτο καμπανάκι ήρθε από το Eurogroup, στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, στο οποίο ήταν διάχυτη η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο σύνολο της δημοσιονομικής εικόνας της ευρωζώνης και οι τελικές εκτιμήσεις παραπέμφθηκαν στα μέσα Μαρτίου. Στην τηλεδιάσκεψη υπήρξαν φωνές υπέρ έκτακτων μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών όμως επικρατεί προβληματισμός και ουδείς ρισκάρει να προβλέψει με βεβαιότητα πως το Βερολίνο θα επιτρέψει τελικά χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων ακόμη κι εάν το αποτύπωμα του κορονοϊού στην οικονομία γίνει ακόμη πιο ισχυρό. Κατά τις πληροφορίες, μάλιστα, τα βασικά πεδία που απασχολούν το οικονομικό επιτελείο είναι, πέραν του τουρισμού, οι πιθανές επιπτώσεις στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται τρία σενάρια: ένα σχετικά πιο ήπιο, με απώλειες στο ΑΕΠ της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, το ενδιάμεσο με απώλειες 1 δισ. ευρώ και το «κακό» σενάριο, το οποίο ανεβάζει τις απώλειες στα 2 δισ. ευρώ και πάνω από το 1% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων όλα θα κριθούν από την διάρκεια που θα έχει η επιδημία του κορονοϊού. Εάν αυτή συνεχίσει να εξελίσσεται χωρίς οιωνούς ανάσχεσης και μετά τον Μάρτιο, τότε το χειρότερο σενάριο για την οικονομία και της ευρωζώνης και της Ελλάδας θα έρθει πολύ πιο κοντά – δηλαδή, οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν το 1% του ΑΕΠ με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το σύνολο των προβλέψεων του προϋπολογισμού και την οικονομική πολιτική που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Το πρώτο βαρόμετρο, μετά το τέλος Μαρτίου θα είναι οι τουριστικές κρατήσεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις οι οποίες το 2019 εμφάνισαν αύξηση κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2018 και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >