Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον, αν και ακόμα δεν ξέρουμε πολλά γι’αυτήν, όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ads

Μιλώντας στο στο Mega ανέφερε: «Είναι ένα στέλεχος που περιγράφει πολύ πρόσφατα από τη Νότιο Αφρική και σε κάποιες χώρες της Νότιας Αφρικής. Είναι αρκετά επικίνδυνο αυτό το στέλεχος και για αυτό ονομάστηκε “στέλεχος ανησυχίας” διότι, έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό στέλεχος. Μόνο και μόνο στην πρωτεΐνη ακίδα, αυτή που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει μέσα μας και να συνδεθεί με τα κύτταρα μας έχει 32 αλλαγές. Μπορεί να είναι πιο μολυσματικό, δεν έχει αποδειχθεί όμως. Ναι μεν είδαμε μια επικράτηση στη Νότια Αφρική, αλλά στη Νότια Αφρική δεν είχαμε την επικράτηση των προηγούμενων στελεχών με τον ίδιο τρόπο».

«Είναι ένα στέλεχος που μας ανησυχεί πρέπει όλος ο κόσμος να προετοιμαστεί για αυτό. Ο ΠΟΥ γράφει ξεκάθαρα και στο τελευταία ανακοίνωση δεν ξέρουμε πάρα πολλά. Θέλουμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μάθουμε σοβαρά, με επιστημονικό τρόπο λεπτομέρειες».

Ο ίδιος τόνισε πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως η ακύρωση πτήσεων και οι αυστηροί έλεγχοι εισόδου στη χώρα βοηθούν τα κράτη να κερδίσουν χρόνο.

Ads

«Δεν υπάρχει περίπτωση τα εμβόλια να έχουν μηδενική αποτελεσματικότητα. Καινούργιο εμβόλιο δεν θα υπάρξει για 6 μήνες και θα είμαστε ακάλυπτοι. Αν αποδειχτεί ότι τα τρέχοντα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα όλες οι εταιρίες που φτιάχνουν εμβόλια θα επικαιροποιηήσουν το εμβόλιό τους», τονίζοντας ο κ. Βασιλακόπουλος τη χρησιμότητα των εμβολίων.