Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβιντ Σασόλι, υποδέχτηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Μαζί με τους ευρωπαίους ηγέτης, στην Αλεξανδρούπολη αφίχθησαν, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εσωτερικών της χώρας που έχει την ευρωπαϊκή προεδρία, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο. 

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο για να πετάξουν πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία με τελικό προορισμό την Ορεστιάδα..

Ads

Οι κοινές δηλώσεις 

«Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων.

«Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως «οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν», ενώ υπογράμμισε πως εργαλειοποιήθηκαν άνθρωποι.

«Τα Ελληνικά σύνορα είναι Ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Εμπιστευόμαστε εσάς και την κυβέρνηση σας» δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και πρόσθεσε: «Πράγματι έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα την εφαρμογή της και περιμένουμε από την Τουρκία το ίδιο».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συνοριοφύλακες και το λιμενικό. Τους πολίτες και την Frontex. Είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να σας πω ότι τα σύνορα σας είναι και δικά μας. Θέλω να εκφράσω και τη συμπόνια μου προς τους μετανάστες που έπεσαν θύμα των ψεύτικων υποσχεσεων. Πρώτη προτεραιότητα είναι η τήρηση της τάξης στα εξωτερικά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος η Frontex θα αναπτύξει 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα 1 αεροσκάφος, 2 οχήματα με κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πλέον των υπαρχόντων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα» επεσήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συνέχισε λέγοντας:

«Μπορούμε να παρέχουμε 700.000.000 ευρώ προς την Ελλάδα. 350 άμεσα και επιπλέον 350 που μπορούν να ζητηθούν. Αυτή η στήριξη αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας όπου η Ελλάδα μπορεί να λάβει σκηνές, κουβέρτες και ιατρικό εξοπλισμό. Θα είμαστε σε πολύ στενή επικοινωνία τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα. Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Εγώ ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα αυτούς τους καιρού».

Στις δικές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, σημείωσε: Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν συναισθανονται. Αν είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν 1μιση χρόνο δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα. Αν είχαμε τροποποιήσει το Δουβλίνο.

Πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική στο Μεταναστευτικό. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η σημερινή παρουσία όλων μας αυτό θέλει να πει. Να υπάρξει κοινή πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό. Επίσης είμαστε εδώ να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα και τους πολίτες τους που προσπαθούν να προστατεύουν ανθρώπους. Αλλά είμαστε εδώ για να πούμε και στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες.

Οι λαοί της ΕΕ ζητούν να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση με μια μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική.

Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους. Να διαφυλάξουμε το μέλλον τους και σήμερα πρέπει η δέσμευση της ΕΕ να είναι εντονότερη. Οι πολιτικές ορισμένων κυβερνήσεων της ΕΕ βασίστηκαν στο δικό τους συμφέρον και μόνο και όχι στην αλληλεγγύη».