Ενώ το πόρισμα έρευνας έπειτα από περσινές καταγγελίες εργαζομένων, ακόμα ερευνάται – Βγήκαν τα ράντσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης. Ψυχιατρικοί ασθενείς κοιμούνται στους διαδρόμους του ιδρύματος.
Για ακόμα μία φορά έρχεται στο προσκήνιο η άθλια πραγματικότητα που βιώνουν γιατροί και ασθενείς στην Ψυχιατρική Κλινική του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Κρήτης, σε έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς της Δημόσιας Υγείας. Λόγω της αύξησης των περιστατικών, τα ράντσα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στους διαδρόμους της κλινικής, φιλοξενώντας ανθρώπους που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται με βάση τις παθήσεις τους σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και αποκατάστασης.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης, την Παρασκευή 21/2 νοσηλεύονταν 30 ασθενείς, τη στιγμή που η δύναμη του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας είναι 23 κλίνες και είχαν στηθεί 7 ράντσα, ενώ στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών νοσηλεύονταν οκτώ ασθενείς με αντίστοιχη δυνατότητα 10 κλινών. Ο κ. Βρύσαλης συνοδεύει μάλιστα την καταγγελία του με φωτογραφίες από την εικόνα των διαδρόμων της κλινικής τη συγκεκριμένη μέρα.
«Είναι αυτονόητο ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχει προσωπικός χώρος ούτε οι προϋποθέσεις ηρεμίας που απαιτούνται, με συνέπεια να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ σαφώς τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας» λέει ο κ. Βρύσαλης, καταγγέλλοντας πως ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος δεν έχει γίνει ούτε από τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της τοπικής Υγειονομικής Περιφέρειας, ούτε από το υπουργείο Υγείας. «Η κατάσταση συνεχίζεται η ίδια και αυτή την εβδομάδα» δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κλινική εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Κρήτη, έναν πληθυσμό περίπου 400.000 κατοίκων, ενώ κάθε χρόνο μετά την άνοιξη παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των περιστατικών και η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη.
Πριν από έναν χρόνο, αντίστοιχες καταγγελίες των εργαζομένων στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα Ηρακλείου, ο οποίος είχε διατάξει αυτεπάγγελτη έρευνα με στόχο την εξακρίβωση της επικινδυνότητας για ασθενείς και εργαζομένους στη συγκεκριμένη κλινική. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο, ακόμα αναμένονται. Τότε, μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς είχαν φτάσει τους 47 (32 στο Τμήμα Βραχείας που έχει 23 κλίνες και 15 στα Οξέα που έχει 10 κλίνες) με τα ράντσα τότε να φτάνουν στους διαδρόμους και άλλων κλινικών του νοσοκομείου.
Ελλείψεις
Επί χρόνια οι εργαζόμενοι ζητούν την ολοκλήρωση και υλοποίηση της μελέτης για την επέκταση της Μονάδας Οξέων της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, όπως και την κάλυψη νευραλγικών κενών θέσεων για γραμματείς, επισκέπτες Υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ψυχιάτρους αλλά και νοσηλευτές που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής.
Για το θέμα η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στη διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λένα Μπορμπουδάκη, η οποία τόνισε πως η διοίκηση της ΥΠΕ «κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες» για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >