Αξιωματούχοι από 20 χώρες πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Μόντρεαλ προκειμένου να σχεδιάσουν την παροχή βοήθεια και τους τρόπους στήριξης προς την Αϊτή, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ, της 12ης Ιανουαρίου.

Ads

Εκτός από τον σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας, οι συμμετέχοντες θα προετοιμάσουν και τη σύνοδο δωρητών, που πιθανότατα να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Για το σκοπό αυτό στη διάσκεψη του Μόντρεαλ θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, η Ουρουγουάη, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, η Ισπανία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Τζαμάικα, και η Ιαπωνία, είανι κάποιες από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Την ίδια στιγμή, η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν την διάσκεψη, διαμαρτυρόμενες για την ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην πληγείσα περιοχή.

Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να συμφωνήσουν στην διαγραφή του χρέους –ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων- της Αϊτής.

Ads

«Το να ζητάμε από την Αϊτή να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών θα ήταν σκληρό και μάταιο», δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς γενικός διευθυντής της Oxfam International.

Νέος ισχυρός μετασεισμός στην Αϊτή

Ένας ακόμα μετασεισμός σημειώθηκε στην Αίτή το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 20 χιλιόμετα δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς, χωρία ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νέα θύματα ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο κίνδυνος για ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης των 5 βαθμών στην Αϊτή τις επόμενες 30 ημέρες είναι αυξημένος.

Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή αποτελεί τμήμα της ιδιαίτερα σεισμογενούς ζώνης ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής.