Τις επιφυλάξεις αναφορικά με το κατά πόσο η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών θα δώσει άμεσα λύσεις στα νοσοκομεία εξέφρασε η Ματίνα Παγώνη.

Ads

«Έχουμε δοκιμάσει την ιστορία αυτή» της επιστράτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόσθεσε: «Καλό θα ήταν να μην φτάσουμε στη φάση της επίταξης, να έχουν προσληφθεί όλα αυτά τα πολλά χρόνια που φωνάζουμε σε όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν των μόνιμων γιατρών που έχουν συνταξιοδοτηθεί, που έχουν φύγει εδώ και πολλά χρόνια. Να έχουν καλυφθεί με νέους γιατρούς, να μην βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση».

«Η πρόταση της ΕΙΝΑΠ αυτή τη στιγμή και της Ομοσπονδίας είναι από τις λίστες των υποψηφίων γιατρών που είναι νέοι γιατροί, που έχουν τελειώσει τώρα κοντά από τα νοσοκομεία και έχουν την επαφή με τα νοσοκομεία … αυτούς που είναι νέοι να τους πάρει, από τις λίστες, εξετάζοντας τους φακέλους των στοιχείων τους, να τους διορίσει στις θέσεις μόνιμων γιατρών, στις τέσσερις αναγκαίες ειδικότητες (εντατικολόγοι, αναισθησιολόγοι, παθολόγοι και πνευμονολόγοι). Αυτοί είναι που πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία, να τελειώνουμε. Ούτε να φωνάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν τα δίκια τους ούτε να υπάρχουν αυτοί οι τσακωμοί», σημείωσε.

«Υπάρχουν λύσεις, εμείς το προτείναμε στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ότι θα είναι η ιδανική λύση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», καθώς όπως τόνισε ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος Υγείας είναι ορατός «αυτή τη στιγμή, με τους δείκτες που έχουμε, σε θάνατους και σε ΜΕΘ που υπάρχει κάλυψη ανά την Επικράτεια 91,75%, από τη μία ημέρα στην άλλη, πολύ γρήγορα, με τον σταθερά υψηλό δείκτη κρουσμάτων».

Αναφερόμενη στις επιφυλάξεις της ΕΙΝΑΠ και της ίδιας, η κα Παγώνη είπε για τους επιστρατευόμενους ιδιώτες γιατρούς ότι «οι άνθρωποι αυτοί που θα φύγουν από τα ιατρεία τους να έρθουν στα νοσοκομεία, έχουν άλλο στυλ διαχείρισης ασθενών. Και έχουν και μεγάλο αριθμό ασθενών που παρακολουθούν … θέλουν ένα χρόνο προσαρμογής. Μπορείτε να βάλετε έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο, που δεν ξέρει ούτε το χώρο, στα Επείγοντα;».

Ads

«Ακόμη και για εμάς (σ.τ.σ. τους νοσοκομειακούς γιατρούς) είναι δύσκολες αυτές οι ημέρες, που ζούμε αυτή την κατάσταση και την έχουμε “συνηθίσει”, σκεφτείτε για έναν γιατρό που δεν το ξέρει το νοσοκομείο, θα έρθει τώρα να το δει, να μπορέσει να λειτουργήσει. Δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Η προσαρμογή δεν είναι από τη μία ημέρα στην άλλη», υπογράμμισε η κα Παγώνη.