Συνεχίζονται τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου για τα έργα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή τη φορά, ο Guardian ασκεί κριτική στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για το προσφυγικό.

Ads

Το δημοσίευμα που υπογράφει ο Αποστόλης Φωτιάδης χαρακτηρίζει στο τίτλο του «απάνθρωπο» το σχέδιο της κυβέρνησης που είναι «καταδικασμένο να αποτύχει», ενώ κρούει τον κώδωνα και στην ΕΕ.

Το άρθρο μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό έχει τιμωρητικό χαρακτήρα ενώ κάνει λόγο για «ανυπόφορες» συνθήκες διαβίωσης στα hotspot. «Οι συνθήκες στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και την Λέρο, τα βορειοανατολικά νησιά που φιλοξενούν τα περιβόητα hotspots είναι απαράδεκτες. Περισσότεροι από 42.000 άνθρωποι ζουν σήμερα σε αυτές τις παραγκουπόλεις που χτίστηκαν για να μόνο λίγες χιλιάδες».

Το δημοσίευμα προσθέτει: «Η απόπειρα να εξαναγκασθούν τα νησιά να αποδεχθούν τα σχέδια της κυβέρνησης δεν πηγαίνει καλά. Έχουν ήδη εκδηλωθεί εντάσεις από τον περασμένο μήνα, με μεγάλες διαδηλώσεις στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, όπου ζητείται η μεταφορά των αιτούντων άσυλο από άλλα νησιά».

Ads

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος από την πλευρά της Ευρώπης είναι ότι με μια λογική προσέγγιση, αυτές οι πιέσεις θα μπορούσαν να είναι διαχειρίσιμες. Η λύση για την κρίση του προσφυγικού στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η χρηματοδότηση ενός αναποτελεσματικού, απάνθρωπου συστήματος, στο οποίο η Ελλάδα δεσμεύεται με τις πολιτικές αποτροπής απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη στρατηγική», καταλήγει το δημοσίευμα.