Σε συνέχεια των διαφοροποιήσεων και των αλληλοκαρφωμάτων της εβδομάδας που πέρασε, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, το Σάββατο, φιλοξενεί εισηγήσεις στελεχών οι οποίες μπορεί να μην προοιωνίζουν μια προσεχή «μετωπική σύγκρουση» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αναμένεται να είναι παρεμβατικές και ενδεχομένως αιχμηρές. Το -τουλάχιστον άτυπο- πλαίσιο της συνεδρίασης έχουν διαμορφώσει η πολιτική «χημεία» Σαμαρά – Μπακογιάννη, η διχογνωμία για τα δάση, η διαφορετική «φωνή» Χατζηγάκη για τα αγροτικά μπλόκα και το «άδειασμα» Μαρκόπουλου στον προκάτοχό του -ως πάλαι ποτέ υπουργού Τουρισμού- Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Ads

Η τέως υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τήρησε σαφείς αποστάσεις από τη Ρηγίλλης στο σχέδιο «Καλλικράτης» και το Μεταναστευτικό, φέρεται αποφασισμένη να απευθύνει εισήγηση στη συνεδρίαση της ΚΕ, προκειμένου να δώσει το δικό της πολιτικό στίγμα. Ωστόσο, παρατηρητές και στελέχη της ΝΔ τονίζουν ότι η διαφοροποίησή της δεν εκδηλώνεται μέσω κάποιας κατασταλαγμένης τακτικής, αν μην τι άλλο δεν έχει τα χαρακτηριστικά «μετωπικής σύγκρουσης». Άλλωστε, μετά από τις εκλογές στη ΝΔ -και τουλάχιστον έως σήμερα- δεν φαίνεται να έχει συγκροτηθεί μία πολιτική ομάδα γύρω από το πρόσωπό της. Η βουλευτής της ΝΔ δυναμίτισε περισσότερο το κλίμα ενόψει της ΚΕ, χαρακτηρίζοντας «γελοιότητα» την παλινωδία του κόμματος στο νομοσχέδιο με τα δάση, μέσα από την απροκάλυπτη διαφωνία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Κώστα Μαρκόπουλου, με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η Ρηγίλλης αποφεύγει μία ανοιχτή αντιπαράθεση η οποία ενδεχομένως θα έδινε «πόντους» στην κ. Μπακογιάννη. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ παραπέμπουν με κάθε ευκαιρία στις δημόσιες εκκλήσεις του για αξιοποίηση της τέως υπουργού Εξωτερικών, κάτι το οποίο -όπως επιχειρούν να αναδείξουν- η ίδια αρνείται επί της ουσίας (π.χ. απέρριψε την πρόταση να αναλάβει τον τομέα Πολιτισμού και Παιδείας). Με αυτόν τον τρόπο, το περιβάλλον Σαμαρά επιδιώκει την αποδυνάμωσή της, οχυρωμένο και πίσω από τον «αέρα» υπεροχής που απολαμβάνει ακόμη ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ.

Μία εισήγηση – παρέμβαση είναι πιθανή και από τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος δεν έχει κάνει απόλυτα σαφείς τις προθέσεις του μετά από τις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Ο ίδιος τέθηκε και στο στόχαστρο δηλώσεων -στο ρ/σ Θέμα- του κ. Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι παρέλαβε -από εκείνον- μεγάλο χρέος στον τομέα της Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ads

Εν μέσω διαδοχικών κρουσμάτων αμφισβήτησης της κεντρικής γραμμής, όπως είναι και οι δηλώσεις στήριξης στα αγροτικά μπλόκα από τον τέως αρμόδιο υπουργό, Σωτήρη Χατζηγάκη, ο κ. Σαμαράς αναμένεται με κάποιο τρόπο να δώσει γενικότερα «οδηγίες προς ναυτιλομένους» για τη διαφύλαξη της εικόνας του κόμματος «προς τα έξω». Η συνοχή, έστω και επίπλαστη, αποτελεί ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ή εν πάσει περιπτώσει για τη Ρηγίλλης.