Στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΜέΡΑ-25 το Σαββατοκύριακο δεν αποφασίστηκε μόνο η πραγματοποίηση συνεδρίου στις 20-23 Ιανουαρίου, δηλαδή λίγο πριν από αυτό που προγραμματίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε και πολιτική συζήτηση σε βάθος για να καθοριστούν οι βασικές θέσεις του κόμματος.

Ads

Αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα επιτελεία των άλλων κομμάτων είναι ο κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε η συμμετοχή σε προοδευτική διακυβέρνηση. Διατυπώθηκαν μια σειρά επιχειρήματα για να εξηγηθεί γιατί είναι απαγορευτική οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ διατυπώθηκαν όροι τους οποίους είναι αδύνατο να αποδεχθούν στο σύνολό τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Η αποφασιστικότητα του Γ. Βαρουφάκη να δώσει τέλος σε κάθε σχετική σεναριολογία συνδέεται προφανώς με τις συνεχείς αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη σε επανάληψη του 2015 με συνεργασία Τσίπρα-Βαρουφάκη και με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, του οποίου στο παρελθόν υπήρξε σύμβουλος.

Το ΜέΡΑ 25 ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την υπόθεση της διακυβέρνησης, αφού δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για δυνητική συνεργασία με το ΚΚΕ και θα δώσει τη μάχη του στις επόμενες εκλογές ως κόμμα διαμαρτυρίας, προσβλέποντας σε διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά.

Ads

Το σκεπτικό τους έχει ως εξής:

  • Προοδευτική κυβέρνηση για μνημονιακά κόμματα όπως το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει αναδιανομή εισοδήματος και λιγότερος αυταρχισμός εντός του πλαίσιου της Χρεοδουλοπαροικίας.
  • Προοδευτική κυβέρνηση για το ΜέΡΑ25 σημαίνει εγγυημένη ρήξη με τις συστημικές διαδικασίες που αναπαράγουντην Χρεοδουλοπαροικία.
  • Την προσβλητική, υποτυπώδη αναδιανομή που επιτρέπει η τρόικα (π.χ. «δωράκια» στους συνταξιούχους στο τέλος της χρονιάς), την θεωρούμε μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης.
  • Η αστυνομοκρατία, όσο και να μην την θέλουν ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ (αντίθετα με τη Νέα Δημοκρατία που την ποθεί), είναι εκ των ων ουκ άνευ: όπως είδαμε στις μέρες του ΠΑΣΟΚ & του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εφαρμόζεις (μετα)Μνημόνια η κρατική βία γίνεται απαραίτητη. 

Καμία κυβέρνηση δεν αξίζει τον επιθετικό προσδιορισμό «προοδευτική», και συνεπώς δεν δικαιούται την στήριξη του ΜέΡΑ25, αν δεν δεσμευτεί εκ των προτέρων τουλάχιστον για:

  • την μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους (ιδιωτικού και δημόσιου),
  • την μετωπική σύγκρουση με τα ολιγαρχικά συμφέροντα (π.χ. Ελληνικό-ΟΠΑΠ-ΤΕΡΝΑ-FRAPORT)
  • την κοινωνικοποίηση των ΜΜΕ
  • την κατάργηση των εξορυκτικών & αμυντικών συμφωνιών με Ισραήλ-ΗΠΑ
  • την ανάκτηση λαϊκής & δημοκρατικής κυριαρχίας επί των βασικών εργαλείων του κράτους (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ)
  • την κατάργηση του μονοπώλιου τραπεζών & τρόικας στο σύστημα πληρωμών.