Ο ρατσισμός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στη Σουηδία του Μεσοπολέμου και ευφυές ιρανικό σινεμά είναι οι σημερινές τηλεοπτικές επιλογές.

Ads

Η καταγωγή των Σάμι – ERTFLIX

Σκηνοθεσία Αμάντα Κέρνελ. Πρωταγωνιστούν Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μαζ-Ντόρις Ρίμπι, Γιούλιους Φλάισάντλερ

Μια 14χρονη από τη Λαπωνία στη Σουηδία του 1930. Η 14χρονη Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, που ζουν στη Λαπωνία, στα βόρεια της χώρας, εκτρέφοντας ταράνδους. Ο ρατσισμός στη χώρα καλά κρατεί. Έτσι, στο οικοτροφείο της, γίνονται διάφορες εξετάσεις, μέσω των οποίων αποφασίζεται πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών. Η Έλε Μάργια για να καταφέρει να ζήσει το όνειρό της, πρέπει να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της.

Τι Απέγινε η Έλι – Cinobo

Κοινωνική ταινία μυστήριου του  Ασγκάρ Φαρχαντί

Ηθοποιοί Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταρανέ Αλιντουστί, Γκολσίφτε Φαραχανί, Μερίλα Ζαρέϊ, Πεϊμάν Μοααντί, Μάνι Χαγκίγκι

Ads

Πριν τον αριστουργηματικό “Χωρισμό”, ο Ασγκάρ Φαρχαντί είχε δείξει με αυτή την ταινία πόσο σπουδαίος δραματουργός είναι.

Μια εξαφάνιση γίνεται αφορμή για να πλέξει μια ολόκληρη ταπετσαρία συμπεριφορών και να μας παρασύρει σε ένα καθηλωτικό παιχνίδι αλήθειας και ψέμματος. Με την Γκολσιφτέ Φαραχανί.

Μετά από πολλά χρόνια στη Γερμανία, ένας χωρισμένος Ιρανός ξαναγυρίζει στην Τεχεράνη και οι παλιοί συμφοιτητές του από το πανεπιστήμιο οργανώνουν προς τιμή του ένα τριήμερο στην Κασπία θάλασσα. Η διασκέδαση αρχίζει αμέσως, καθώς όλοι συμμετέχουν στο σχέδιο της μίας φίλης που έφερε μαζί της μια όμορφη και νέα δασκάλα με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί ειδύλλιο με τον πρόσφατα χωρισμένο άντρα. Αλλά τα ασήμαντα ψέματα που αρχίζουν να συσσωρεύονται απ’ τη στιγμή που η παρέα φτάνει στην παραλία, γυρνούν εναντίον τους όταν η δασκάλα εξαφανίζεται.

  • Συμμετοχή στο Επίσημο Διαγωνιστικό | Φεστιβάλ Βερολίνου 2009
  • Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σκηνοθέτη | Φεστιβάλ Βερολίνου 2009
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας | Φεστιβάλ Τραϊμπέκα 2015

Επιχείρηση Βαλκυρία – Open 02.30

Αμερικανική ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ, με τους Τομ Κρουζ, Κένεθ Μπράνα, Μπιλ Νάι.

Τραυματισμένος στο αφρικανικό μέτωπο, ο συνταγματάρχης Κλάους φον Στάουφενμπεργκ επιστρέφει στη Γερμανία.

Απογοητευμένος από τις μεθόδους του Αδόλφου Χίτλερ, αποφασίζει να πάρει μέρος στη συνωμοσία που εξυφαίνει μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματικών για να τον δολοφονήσει.