Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου είναι μια προοδευτική επιλογή για τον Πρωθυπουργό. Είναι επίσης μια φυσιολογική επιλογή για το Κίνημα Αλλαγής. Όμως, πόσο  φυσιολογική επιλογή είναι για ένα αριστερό κόμμα;

Ads

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κυρία Σακελλαροπούλου είχε θετικούς συμβολισμούς. Είναι γυναίκα και, δίχως άλλο, ήταν ώρα να δούμε να σπάει η αναχρονιστική παράδοση του να έχουμε μόνο άνδρες στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έχει αποτελέσει προμαχώνα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της δικαίωσης κινημάτων πολιτών, αλλά και ανάχωμα απέναντι σε καταστροφικά δημόσια και ιδιωτικά έργα.

Η ίδια η κυρία Σακελλαροπούλου έχει αρθογραφήσει υπέρ του περιβάλλοντος και έχει συμβάλλει ουσιαστικά σε αποφάσεις ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου.

Ads

Με τα επιχειρήματα αυτά η πρόταση Μητσοτάκη τείνει να κερδίσει ευρεία  υποστήριξη, από  υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος, όσους διεκδικούν τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των γυναικών, της lgbtq κοινότητας, τους ακτιβιστές της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών και του εκδημοκρατισμού της αστυνομίας, όσο και τους εμπνευστές της καμπάνιας υπέρ του αγένητου παιδιού, και πολιτικούς εκφραστές του «ακροδεξιού κέντρου», όπως ο  Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, που θα ήθελε να είναι αποδεκτό και λίγο ξύλο στις πορείες.

Η αλήθεια για την κυρία Σακελλαροπούλου είναι, δυστυχώς, πιο περίπλοκη.

Το ΣτΕ δεν είναι πλέον αυτό που ήταν. Τα τελευταία χρόνια η νομολογία του έρχεται σε αντίθεση με την νομολογία της χρυσής εποχής Δεκλερή, με την περιβαλλοντική δικαιοσύνη να μην αποδίδεται πλέον, με εξαίρεση την περίπτωση της εκτροπής του Αχελώου. Η κυρία Σακελλαροπούλου όχι μόνο έτυχε να είναι προβεβλημένο μέλος του ΣτΕ στην κακή αυτή περίοδο του δικαστηρίου, αλλά δυστυχώς, για να είμαστε ειλικρινείς, είχε ρόλο στη μετάβαση αυτή.

Εισηγήθηκε αρνητικά σε δυο προσφυγές κατοίκων για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στις Σκουριές, ενώ σε άλλες της εισηγήσεις πρότεινε τον περιορισμό προστασίας των αναδασοτέων περιοχών. Πολύ εντυπωσιακός, όμως, ήταν ο ρόλος της στην υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που ενώ είχε στην πράξη βγει απόφαση υπέρ των συνταξιούχων,  ανέπεμψε την υπόθεση στη ολομέλεια. Είχε προηγηθεί η καταψήφιση της αντισυνταγματικότητας της κατάργησης του 13 και 14 μισθού.

Με λίγα λόγια, η κυρία Σακελλαροπούλου επιλέχθηκε από τον κύριο Μητσοτάκη γιατί έχει δώσει πειστήρια συμβατότητας με τις κυβερνητικές πολιτικές. Ποιο ήταν όμως το κριτήριο επιλογής για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε Προκόπη Παυλόπουλου με αιτιολογία την εθνική ενότητα απέναντι στην συγκρουσιακή διαπραμάτευση με τους δανειστές. Το 2020, εν μέσω πλήρους έκρηξης της αστυνομικής βίας, αντεργατικών πολιτικών και ακραίας εξυπηρέτησης επιχειρηματικών οικογενειών, για ποιο λόγο συντάσσεται με τον κύριο Μητσοτάκη;

* Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής Δυτικής Αθήνας με το ΜέΡΑ25