Mετά τις διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών και την επίθεση νεοφασιστών σε συνδικάτο, μεγάλη πορεία οργανώθηκε στη Ρώμη κατά της ανόδου της ακροδεξιάς. Τα κόμματα πρέπει να πάρουν σαφή θέση.

Ads

Το μήνυμα της κινητοποίησης ήταν περισσότερο από σαφές: Μετά από χρόνια συζητήσεων και δεσμεύσεων πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να διαλυθούν άμεσα όλα τα νεοφασιστικά κόμματα και οργανώσεις. Τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil γέμισαν την πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης με πάνω από 200.000 πολίτες. 

Έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα με πούλμαν από την Καλαβρία, ενώ στην πορεία πήραν μέρος και οι τελευταίοι αντιστασιακοί «παρτιζάνοι», οι οποίοι πολέμησαν τον φασισμό. Μια νοσοκόμα από την εξέδρα ζήτησε περισσότερο σεβασμό στους δημοκρατικούς κανόνες, όπως και σε όσους παλεύουν για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

«Ποτέ πια φασισμός»

Πρόκειται για μια μαζική απάντηση στην εισβολή και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι νεοφασίστες, πριν από μια εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του συνδικάτου Cgil στη Ρώμη. 

Ads

Ιταλοί εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, ζήτησαν να μην υπάρξει καμία μορφή ανοχής. «Απευθυνόμαστε σε όλη την χώρα, υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία. Ποτέ πια φασισμός» τόνισε με έμφαση ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι. 

Παρά ταύτα, τα πολιτικά κόμματα δεν δείχνουν να μπορούν να συνεννοηθούν. Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξετάζει το κατά πόσον μπορεί να διαλύσει τις νεοφασιστικές πολιτικές οργανώσεις μέσω κυβερνητικού διατάγματος.

Αναβρασμός στην ιταλική πολιτική σκηνή

Πολλοί θεωρούν όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν εντάσεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας και ότι θα ήταν προτιμότερο να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση από τις δικαστικές αρχές.  

Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος προτείνει την ψήφιση ειδικού νόμου και τα Πέντε Αστέρια στηρίζουν την πρωτοβουλία. Αλλά η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Αρχικά καταδίκασαν τους βανδαλισμούς στα γραφεία της Cgil. Τώρα όμως ζητούν -πολύ πιο γενικά- να ξεπεραστεί κάθε μορφή βίας απ΄όπου και αν αυτή προέρχεται. Ο Σαλβίνι χθες βράδυ δήλωσε ότι σε αυτή την φάση δεν υπάρχει νεοφασιστικός κίνδυνος στη χώρα. «Πρόκειται πιθανώς για πολύτιμες, ακραίες ψήφους, που κάποιοι -παρά τις όποιες εξελίξεις- δεν θέλουν να χάσουν», λένε Ιταλοί σχολιαστές.

Πηγή: Deutsche Welle