Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θυσίαζε τις δημόσιες επενδύσεις για να παράξει «ματωμένα» υπερπλεονάσματα και να κάνει επιδοματική πολιτική μέσω του κοινωνικού μερίσματος. Στήριζε έτσι με άλλο ένα επιχείρημα τον κεντρικό της πολιτικό λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρός των επενδύσεων και της ανάπτυξης και ότι απλά μοιράζει τη φτώχια.  Πρωταγωνιστές σε σχετικές δηλώσεις μεταξύ άλλων οι κύριοι Σταικούρας – Σκυλακάκης (το σημερινό δίδυμο του υπ.Οικονομικών).

Ads

Ο κος Σκυλακάκης  αναφέρει στο liberal.gr (21-3-2019): «Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με συνέπεια το σχέδιό του για την προλεταριοποίηση της Ελλάδας. Την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ελεύθερων και ανεξάρτητων Ελλήνων, που ζουν χάρη στη δική τους δουλειά και οικονομίες και την μετάπτωσή τους σε εξαθλιωμένους από τη φορολογία και την υπανάπτυξη νέους προλετάριους, που περιμένουν να κάνουν Χριστούγεννα με το επίδομα που θα τους μοιράσει ο κάθε ψεύτης πολιτικός το Δεκέμβριο». (Που να φανταζόταν ότι θα μοίραζε και ο ίδιος τέτοιο επίδομα βέβαια συντριπτικά μειωμένο σε σχέση με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ).

Επίσης στο liberal.gr διαβάζουμε (24-5-2018) «Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Χρήστος Σταϊκούρας κατηγορώντας τη ότι χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για δημοσιονομικούς λόγους, αγνοώντας την αναπτυξιακή διάσταση αυτών των πόρων».

Μάλλον έκριναν εξ ιδίων τα αλλότρια καθώς μέσα σε ένα μόλις εξάμηνο διακυβέρνησης οι κ. Σταικούρας και Σκυλακάκης πέτυχαν το ακατόρθωτο:

Ads

Συρρίκνωσαν ταυτόχρονα και το κοινωνικό μέρισμα, αφήνοντας εκτός εκατομμύρια δικαιούχους, αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις περικόπτοντας το ΠΔΕ κατά 1,1 δισ. ευρώ, κλείνοντας τη χρονιά με ιστορικό χαμηλό 20ετίας.
Και μάλιστα τα 850 εκ. περικόπηκαν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους αφού μηδενίστηκε ο Φιλόδημος ΙΙ και μειώθηκαν στο ένα τρίτο οι χρηματοδοτήσεις προς τα Περιφερειακά Ταμεία.

Στον επόμενο πίνακα φαίνεται η επίδοση ανά εξάμηνο της τελευταίας πενταετίας.

image

Στην ΝΔ γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπερπλεονασμάτων οφειλόταν στις εσφαλμένες παραδοχές των θεσμών και κυρίως του ΔΝΤ που μονίμως υποεκτιμούσε την απόδοση των μέτρων που λαμβάνονταν παρά τα τεκμηριωμένα στοιχεία που παρέθετε η ελληνική πλευρά. Είναι γνωστή πλέον η ιστορία με τους «λάθος συντελεστές» του ΔΝΤ… Κοινώς μας ζητούσαν μονίμως περισσότερα μέτρα από αυτά που χρειάζονταν για να πετύχουμε τον στόχο των πλεονασμάτων με αποτέλεσμα να έχουμε υπερπλεονάσματα.

Τι έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υπερπλεονάσματα με δεδομένες τις «εμμονές» του ΔΝΤ; Αυτό που έκανε. Να τα επιστρέψει πίσω στην κοινωνία με προτεραιότητα τους πλέον αδύναμους, τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος. Και αυτοί τελικά το επέστρεφαν στην αγορά μέσω της κατανάλωσης ενισχύοντας των τζίρο εμπορικών και άλλων επιχειρήσεων. Αυτή την τόσο παλιά και απλή οικονομική συνταγή που λέγεται ενίσχυση της ζήτησης γνωρίζουν βέβαια πολύ καλά οι έμποροι και οι επιχειρηματίες. Ξέρουν ότι ενισχύει το εισόδημά τους και γι’ αυτό έχουν  αρχίσει να γκρινιάζουν για τη μείωση του τζίρου στις γιορτές. Όσο για τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, αναμένονται με ζωηρό ενδιαφέρον οι αντιδράσεις τους εντός του έτους.

Για την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΠΑ χρειάζεται ταχύτητα στην ωρίμανση και την υλοποίηση έργων. Ωστόσο το 2ο εξάμηνο του 2019 παρατηρούμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αστοχίες, αιφνίδιες αλλαγές σε πλήθος έργων που έχουν επιβραδύνει σημαντικά την υλοποίηση των επενδύσεων. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος της χαμηλής επίδοσης της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με το ΠΔΕ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει το ΠΔΕ ως μαξιλάρι για να βγαίνουν στο τέλος τα νούμερα του προϋπολογισμού. Κάνει δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ! Η περικοπή πόρων ύψους 850 εκ ευρώ προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους που γίνεται με μια απλή πράξη στο τέλος κάθε χρόνου (πόρων οι οποίοι θα αναλώνονταν σε πληρωμές έργων μέσα στο 2020), δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς παρά μόνο ως προσπάθεια να βρεθεί  δημοσιονομικός  χώρος το 2020 για άλλους σκοπούς θυσιάζοντας έτσι τις επενδύσεις.
Άλλος ένας «θρίαμβος» της αξιοπιστίας και του οικονομικού αφηγήματος της κυβέρνησης.

* Παναγιώτης Κορκολής, Πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ