Οικονομικό αλλά και ιδεολογικό υπόβαθρο έχει η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εργοστάσια λιγνίτη στην Δυτική Μακεδονία μέχρι το 2023, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην ΕΡΑ Φλώρινας. Όπως εξήγησε, «το οικονομικό σκέλος έχει να κάνει με τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που σίγουρα έχουν γίνει με εταιρείες που παρέχουν φυσικό αέριο. Το ιδεολογικό, με την απόφαση να εφαρμοστεί πολιτική σοκ και δέους στην Δυτική Μακεδονία. Θα είναι σαν να βομβαρδίζουν την περιοχή. Άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειές. Θα υπάρξει εσωτερική μετανάστευση στην Ελλάδα».

Ads

«Με την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της κυβέρνησης συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος της Δυτικής Μακεδονίας», συμπλήρωσε ο Στέλιος Κούλογλου. Σημειώνεται ότι την εβδομάδα αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε ένα σχέδιο για την Πράσινη Ευρώπη, που προβλέπει απολιγνιτοποίηση της ΕΕ μέχρι το 2050. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέφθηκαν μια σειρά από μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν από το 2040 μέχρι το 2050, και τα οποία περιλαμβάνουν και επιδοτήσεις προς τις περιοχές που ζουν από την βιομηχανία του λιγνίτη, όπως η Δυτική Μακεδονία. «Παρόλα αυτά, δεν είναι υποχρεωτικό να κλείσουν τώρα αμέσως τα εργοστάσια λιγνίτη. Στην Γερμανία τα εργοστάσια αυτά θα κλείσουν το 2038, και μάλιστα ένα θα εξαιρεθεί και θα συνεχίσει να δουλεύει! Οι Γερμανοί για να δεχθούν να τα κλείσουν το 2038 αντί για το 2040 πήραν εκτός από τα 40 δισ. ευρώ επιδότηση, επιπλέον χρηματοδότηση 2,6 δισ. στην Δυτική Γερμανία και 1,5 δισ. στην Ανατολική Γερμανία. Οι Πολωνοί αντιδρούν ακόμη και στο 2038. Εμείς πήγαμε ως δεδομένοι λέγοντας ότι είμαστε έτοιμοι να τα κλείσουμε όλα τώρα, και πήραμε το ξεροκόμματο των 1,2 δισ. ευρώ για την στήριξη της περιοχής για επτά χρόνια – την ώρα που το ετήσιο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας είναι μεγαλύτερο από αυτό το ποσό!», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

«Αυτό που θα συμβεί στην περιοχή θα είναι ένας Aρμαγεδδώνας. Πρέπει η τοπική κοινωνία να αναπτύξει αντιστάσεις και να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο που να προβλέπει φυσικά μέχρι το 2038 πλήρη απολιγνιτοποίηση αλλά να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της περιοχής, τις ιδιαιτερότητές της και την ιστορία της», είπε ο Στ. Κούλογλου και προσέθεσε:

«Πρέπει να το κάνουμε όπως οι Γερμανοί. Να διαμορφωθεί ένα σαφές ενεργειακό, κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που θα λύσει το πρόβλημα διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό ιστό της περιοχής. Διαφορετικά, η Δ. Μακεδονία θα γίνει ένα νέο παγκόσμιο πείραμα».