Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εικόνες, τόσο από τον ποταμό Ιλισό, όσο και από τον Κηφισό, όπου αμφότεροι έχουν φτάσει στα όριά τους. 

Ads

Ο Ιλισός είναι το ένα από τα δύο ποτάμια της Αθήνας που πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και διερχόμενος νοτιοανατολικά μέσα από το λεκανοπέδιο της Αττικής καταλήγει στον φαληρικό όρμο.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και πολεοδόμο Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή του ΕΜΠ, «ο Ιλισός στα κατάντη (* τα μέρη που βρίσκονται προς την κάτω πλευρά) έφτασε στο επίπεδο της πόλης του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Το έσωσαν τα παλιά παραπέτα. Αυτό συνέβη παντού».

Όπως εξηγεί, «για αυτό πλημμύρισαν σχολεία, δρόμοι, πλατείες, η Καλών Τεχνών, η Πειραιώς, η Χαμοστέρνας, η Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, η Γλυφάδα (!!!)». «Ή ανοίγουμε ξανά τους δρόμους του νερού, ή το νερό μπαίνει με κολοσσιαία δύναμη παντού» τονίζει ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αλλιώς θα ζούμε με το 112 “τρεχάτε να σωθείτε” σε κάθε καταστροφή».

Όσον αφορά τον Κηφισό, ο ίδιος τόνισε πως «αντέχει στο όριο. Λίγα εκατοστά κάτω από την πλάκα της γέφυρας της Πειραιώς και πολύ ψηλότερα από τους δρόμους του Νέου Φαλήρου και του Μοσχάτου. Πολύ ψηλότερα από τη στάθμη της πόλης καθώς φαίνονται τα αυτοκίνητα χαμηλότερα από το νερό».