Το «κλειστό δείπνο» που παρέθεσε προ λίγων ημερών στην «Αίγλη» του Ζαππείου ο Λεωνίδας Κύρκος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε Περισσό και Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με το «Βήμα», η πρωτοβουλία του ιστορικού στελέχους της αριστεράς να μιλήσει ενώπιον προσωπικοτήτων της πολιτικής, των γραμμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου, για ανάγκη συνάντησης της δημοκρατικής Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου – κάτι που μεταφράστηκε ως ανάγκη συνεργασίας της ανανεωτικής αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ – και η προτροπή του στους ανανεωτικούς του ΣΥΝ να αποχωρήσουν από το κόμμα, εφόσον δεν υπάρξει διάθεση συνεργασίας με την κυβερνώσα παράταξη, δεν ενθουσίασε την ηγεσία του ΣΥΝ.
Ο Λεωνίδας Κύρκος είναι πεπεισμένος πως η κεντροαριστερή συνεργασία είναι η μόνη λύση για την κοινωνικοοικονομική ανόρθωση της χώρας. «Η συνεργασία αυτή, ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν, όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική αναγέννηση» υπογράμμισε στο δείπνο ενώ επέμεινε ότι στην Ελλάδα η έννοια του συμβιβασμού έχει αδίκως πάρει την αρνητική σημασία της παράδοσης άνευ όρων. Παρείχε την ανοικτή στήριξή του στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, υιοθετώντας το προεκλογικό σύνθημα «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», ενώ την ίδια ώρα απέρριψε τα «φιλοπόλεμα κηρύγματα» και τους «νεο-ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς», ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη του στο ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, δεν έκλεισε την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «ίσως είναι η ώρα να κάνουμε περισσότερα βήματα, να σπάσουμε τα τείχη των αντιπαραθέσεων».
Διάσταση απόψεων…
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, που δεν ήταν προσκεκλημένος στο δείπνο, ενδεικτική. «Πιο δύσκολο θα ήταν για μένα να παραβρεθώ εκεί» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σύμφωνα με άρθρο του «Βήματος», τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τον απασχολεί το γεγονός ότι δεν ήταν καλεσμένος, κάτι που έδειξε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των δύο ανδρών. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «είναι γνωστές οι διακριτές ιδιαίτερες απόψεις του Λ. Κύρκου σε ο,τι αφορά το θέμα της συνάντησης των ρευμάτων του δημοκρατικού χώρου», αλλά «έχουμε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας». Η πιο βασική φαίνεται ότι συνίσταται στα μηνύματα που πέρασε ο Λ. Κύρκος στο δείπνο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τα χαρακτήρισε αντιφατικά καθώς, όπως τόνισε, «έβγαζαν ένα κλίμα συναίνεσης με την παρουσία ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου». Η απάντηση από την πλευρά του Λ. Κύρκου, σύμφωνα με άρθρο του «Έθνους», είναι πως δεν μπορεί η σύγχρονη αριστερά, να ποινικοποιεί, διά στόματος ενός νέου ηγέτη, τον επιχειρηματικό κόσμο. Από την δική του πλευρά ο Νίκος Βούτσης επέκρινε έντονα τον Λεωνίδα Κύρκο εκφράζοντας την άποψη ότι οι απόψεις του «δεν διακατέχονται πλέον από την ευθύνη που έχει επιδείξει σε άλλες περιόδους της πολιτικής του ζωής». Αρκετά είναι, ωστόσο, και τα στελέχη του ΣΥΝ που υποστηρίζουν ότι «δεν μπορεί κάθε φορά να τρέχουμε πίσω από τις δηλώσεις του Λεωνίδα».
«Μεταλλαγμένος κομμουνιστής της ψευτοανανέωσης»…
… αυτή ήταν η απάντηση του ΚΚΕ, στον Λεωνίδα Κύρκο για το «κλειστό δείπνο». Όπως αναφέρει το «Βήμα», η ηγεσία του ΚΚΕ, έκανε λόγο για εμπάθεια του πρώην ηγετικού στελέχους της αριστεράς απέναντι στο κόμμα του Περισσού, ενώ τον χαρακτήρισε «φορέα της ταξικής λαϊκής υποταγής και υποστηρικτή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας». Η Αλέκα Παπαρήγα, σχολίασε δε, ότι το δείπνο δεν ήταν τυχαίο αλλά ένα «πάρτι όπου ψήνεται συναίνεση».
Φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ ο Φώτης Κουβέλης;
Ο Φώτης Κουβέλης, για τον οποίο πολύς ο λόγος το τελευταίο διάστημα, ήταν παρών στο δείπνο του Λεωνίδα Κύρκου, τροφοδοτώντας, σύμφωνα με το «Έθνος», πολλά σενάρια περί πολιτικού φλερτ με το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται πως ο Φώτης Κουβέλης έχει εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία του για τη μη στήριξη του Καρόλου Παπούλια, ενώ εμμέσως πλην σαφώς, δείχνει να ενστερνίζεται τις απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου, περί συνέργασίας της ανανεωτικής Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Η θέση του Φώτη Κουβέλη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις και για το Δήμο της Αθήνας, έχουν προκαλέσει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να του προταθεί από την Ιπποκράτους να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας. Παράλληλα, έχουν προκαλέσει και ερωτηματικά και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Η ηγεσία του κόμματος τονίζει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή της στάσης του στην Αθήνα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για παράδειγμα, δήλωσε ότι «το διακριτό στίγμα μας να καταγραφεί στις περιφέρειες και στον Δήμο Αθήνας», αφήνοντας ανοικτό το θέμα της Θεσσαλονίκης.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της στήριξης ή όχι του Καρόλου Παπούλια, φαίνεται πάντως πως ο Φώτης Κουβέλης αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τη στάση του κόμματος παρέπεμψε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ στην ερώτηση τι θα πράξει εάν η απόφαση είναι διαφορετική απάντησε «ίδωμεν», χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω.
Σημαίνουσες παρουσίες και απουσίες…
Από την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, ήταν παρόντες ο Φ. Κουβέλης, ο Δ. Χατζησωκράτης και ο Σ. Λυκούδης, ενώ δεν παρεβρέθηκε ο Δ. Παπαδημούλης. Αντίθετα πολλά ήταν τα μέλη της κυβέρνησης που έδωσαν το παρόν, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Απέφυγαν αντίθετα να παρεβρεθούν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς. Η σύνθεση του δείπνου θεωρήθηκε ενδεικτική των προθέσεων των διαφόρων πλευρών, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των επιχειρηματιών Λ. Λαυρεντιάδη, Π. Κυριακίδη, Δ. Μελισσανίδη και Θ. Παπαλεξόπουλου.
Τηλεοπτικές υποχρεώσεις επικαλέστηκε, σύμφωνα με το «Έθνος» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τη μη εμφάνισή του στο δείπνο. Ψιθυρίζεται, ωστόσο ότι διαφώνησε με τη μη πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα. Με δήλωσή του στη συνέχεια, τόνισε «όσοι ανήκουμε στον ΣΥΝ, έχουμε εκλεγεί με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόμαστε με το προεκλογικό πρόγραμμά μας. Δεν μας χρειάζονται υπουργικά χαρτοφυλάκια για να στηρίξουμε έναν καλό νόμο».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >